1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. OMÜ’den ALS İçin Yenilikçi Tedavi Stratejisi

OMÜ’den ALS İçin Yenilikçi Tedavi Stratejisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) geliştirilen ve patentle koruma altına alınan yeni tedavi stratejisi, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığında motor nöron dejenerasyonuna yol açan süreçlerin genetik vektörlerle hücresel düzeyde geri döndürülmesini hedefliyor. Bu yaklaşım, hastalığın ilerlemesini engellemeyi amaçlıyor.

ALS Tedavi Stratejisi

OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sercan Ergün, bu çalışmanın liderliğini üstlenirken, “ChainGene” ismindeki araştırma ekibi, farklı bölümlerden de oldukça yetenekli isimlerle oluşturulmuştur. Ekibin diğer üyeleri arasında Moleküler Tıp doktoru Senanur Aslan, Tıp Fakültesi öğrencisi İrem Nur Özdemir, İstatistik ve Endüstri Mühendisliği öğrencisi Mücahit Bayraktar, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri Zeynep Okuyucu ile Oğulcan Satılmış Özsoy yer almaktadır.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Doç. Dr. Sercan Ergün, AA muhabirine verdiği demeçte, ALS’nin beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen, ilerleyici ve ölümcül bir hastalık olduğunu belirtti. ALS hastalığının ilerlemesiyle beraber kas güçsüzlüğü, konuşma, yutkunma ve hareket güçlüğü gibi semptomların ortaya çıktığına dikkat çeken Ergün, Türkiye’deki ALS hastası sayısının 3 bin 500 ile 5 bin arasında değiştiğini ifade etti. Ayrıca, bu hastalığın ilerleyen safhalarında kaslarda güçsüzlük ve erime görüldüğünü, fakat hastalığın hafıza ve zihin üzerinde bir etkisi olmadığını vurguladı.

ALS Hastalığının Etkileri

Ergün, ALS hastalığının mevcut tedavi yöntemlerinin ise yalnızca semptomları azaltmayı amaçladığını ve bu hastalığın kesin bir tedavisinin bulunmadığını belirtti. 2024 TEKNOFEST’te yer alan projeler arasında 400 proje arasından finale kalan çalışmalarını patentle koruma altına almak istediklerini de ekledi. “Patent fikrimiz 21 Nisan 2025 tarihinde Türk Patent Kurumu tarafından tescillendi,” diyen Ergün, ALS hastalığında mutasyona uğrayan hü

OMÜ’den ALS İçin Yenilikçi Tedavi Stratejisi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!