19-25 Mayıs tarihleri arasında Buca Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Buca Kitap Günleri etkinliği, Hasanağa Parkı’nda gerçekleştirildi. Bu etkinlikte birçok yazar, okurlarıyla bir araya geldi ve kendilerini tanıttı. Bugünün dikkat çeken konukları arasında yönetmen ve oyuncu Müfit Can Saçıntı yer aldı. ‘İtirazın Mizahı’ adlı tek kişilik gösterisiyle izleyicileriyle buluşan Saçıntı, toplumsal sorunları mizahi bir dille aktararak hem güldürdü hem de düşündürdü. “Her şeye karşıyım” anlayışıyla tanınan Saçıntı, bu tutumunu 11 yıldır sürdürdüğünü de vurguladı.
Bu Durumdan Kurtulamıyorum
Saçıntı, söyleşisine başlarken “Her şeye karşıyım ama İzmir ve Buca’ya karşı değilim. Size karşı olmak yürek ister” diyerek dinleyicilere seslendi. Paraya karşı olduğuna dair bir anısını paylaşarak, alışveriş yaparken esnafla yaşadığı komik diyalogu aktardı. Paranın üstünü almadığı için esnafın kendisine “paraya karşı değil misin?” dediğini belirten Saçıntı, izleyicilere, “Parayı almaya karşı değilim, ama parayı vermeye karşıyım,” diyerek kahkaha attırdı.
Bakan ve Çocuk Benzetmesi
Öte yandan, Saçıntı önemli toplumsal konulara da değindi. “Bazı çocuklar bakan gibi düşünüyor, çoğu bakan da çocuk gibi düşünüyor,” diyerek, toplumdaki inanç ve beka sorununa işaret etti. Çocukların, okudukça ve çalıştıkça emeğinin karşılığını alamadığında inancını kaybettiğini ifade eden Saçıntı, kitap fuarındaki atmosferin güzelliğinden bahsederek, kitaplarla ilgili konuşmak istediğini belirtti.
Kitabım Yok, İmzalamaya Getirmeyin
Saçıntı, önceki kitap fuarlarından da anılar aktardı. Hiç kitap yazmadığı halde kendisini imzaya çağıranlarının bulunduğunu açıklayan Müfit Can Saçıntı, bu durumun komik yanlarını paylaşarak gülümsetti. “500-600 kişi kitap imzalatmak için sıraya girmişti,” diyen Saçıntı, bu konuda yaşadığı şaşkınlıkları dile getirdi ve mizahi bir dille, “Benim kitabım yok,” ifadelerini kullandı.
Batar Dedikleri Film Tuttu
Filmlerinin geçmişte nasıl karşılandığını da aktaran Saçıntı, yayınevlerinden teklifler aldığını belirtti. Çekmek istediği bir film fikrinin olduğunu, ancak finansal zorluklar nedeniyle bunun gerçekleşemediğini vurguladı. “Mandıra Filozofu”nun projelerinin başlangıcında “batar” dediklerini ve filmin başarılı olduğunu belirterek, “Herkesi dinleyeceksin ama kendi bildiğini yapacaksın,” ifadelerini kullandı.
Mizah Ciddi Bir İştir
Saçıntı, mizahın toplumsal meselelerde ne denli önemli olduğunu da vurgulayarak, günümüz dünyasında mizahın muhalefetin sesi olabileceğini ifade etti. Mizahın ciddi bir iş olduğunu ve güçlülerin mizahın sehirlerine karşı korktuğunu söyleyen Saçıntı, “Mizah, güçsüzün güçlüye karşı silahıdır,” ifadesini kullandı. Mizahı insanın doğası ile bağdaştırarak, düşmenin güçlüye karşı eğlenceli bir hale geldiğini belirtti.
Gülmek Aniden Olur
Gülmenin insanın refleksleri ile bağlantılı olduğunu belirten Saçıntı, insanların neden güldüğüne dair düşüncelerini aktararak, “Gülmek istemsiz bir davranış. Beynin bir savunma mekanizmasıdır,” dedi. Gülmenin, beklentinin boşa çıkmasıyla ortaya çıktığını ifade