Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Öztürk, sağlık kongresi için geldiği Antalya’da AA muhabirine verdiği demeçte, uzağı iyi görememe sorununu temsil eden miyopun, günümüzde önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini belirtti.
Öztürk, özellikle Kovid-19 salgını sonrası insanların uzun süre evde kalmaları sonucu çocuklarda miyop oranının arttığını vurguladı. 2050 yılına gelindiğinde, dünya nüfusunun yarısının miyop olmasının tahmin edildiğini ifade eden Öztürk, bu durumu ciddiye almak gerektiğinin altını çizdi.
Miyopun genellikle çocukluk çağında başladığını belirten Dr. Öztürk, “Bir çocuğun göz gelişimi sırasında gözün ön-arka aksı normalden fazla uzarsa miyop oluşur.” diyerek, bu nedenle özellikle çocukluk döneminde çeşitli önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Bunun günümüzde önemli bir sorun olduğunu ifade etti.
Dijital ekranlarla yapılan yakın çalışmanın miyop üzerinde önemli ölçüde etkili olduğunu anlatan Öztürk, çocukların bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazları kullanırken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ekranın el dirsek boyutunda tutulmasının, göze yaklaştırılmadan ve bol ışıklı bir ortamda çalışılmasının önerildiğini söyledi.
Ekrana Bakarken Ortamın Işıklı Olmasına Özen Gösterin
Göz hastalıklarından korunmak için ortamın ışığının önemli olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Ekran ışığının parlaklığının azaltılması ve ekran karşısında çalışanların her yarım saatte bir beş dakika ara vermesi gerekiyor. Gece karanlıkta telefona bakan çocukların miyop riski çok daha fazladır.” dedi.
Öztürk, miyop tedavi edilmezse ve numarası arttıkça glokom, sarı nokta ve katarakt gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirterek, “Miyop derecesi yükseldikçe kalıcı görme hasarı yapma riski de artmaktadır. Yüksek numaralı miyop olan bireylerde bu hastalıklar daha sık gözlemleniyor.” uyarısında bulundu.
Miyopiden korunmak için gerekli davranış değişikliklerinin önemine değinen Öztürk, gündüz iki saat gün ışığında bulunmanın gerekliliğini vurguladı. “Gün ışığının olması yeterli, doğrudan güneş altında olmak zorunda değiliz. Doğal ışık, retinaya ulaştığında beyin fonksiyonları üzerinden gözün büyümesini kontrol edebilir. Ayrıca doğal ortamda bulunmak, yakın ekran aktivitelerini de sınırlamaya yardımcı olur.” dedi. Çin’de yüksek miyop oranı gözlemlendiği için cam sınıflar gibi pilot çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmaların olumlu etkileri olduğu ifade edildi.
Miyopun ilerlemesini durdurmak amacıyla damla tedavilerinin de uygulandığını kaydeden Öztürk, retinanın daha doğru ışık almasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.