Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün belirli branşlarda yaşanan randevu sorunlarını çözmek amacıyla bölge toplantıları düzenlediği duyuruldu. Bu toplantılar, yerel düzeyde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) değerlendirmesi yapmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Bu bağlamda; Akdeniz, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi ile İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında il koordinasyonu ve MHRS değerlendirme toplantıları düzenlenmiştir. Özellikle Ege Bölgesi’nde gerçekleştirilen toplantılara il sağlık müdürleri, kamu hastaneleri hizmetleri başkanları, başhekimler ve MHRS’den sorumlu başhekim yardımcıları katılım sağlamıştır. Açıklamada, “İlki 15 Ocak’ta Antalya’da gerçekleştirilen İl Koordinasyon ve MHRS Değerlendirme Toplantısı’nın 10’uncusu 25-26 Şubat 2024 tarihlerinde İzmir’de yapılacak. İzmir’deki toplantı ile birlikte toplamda 45 ilin il ve hastane bazlı MHRS değerlendirmesi tamamlanmış olacak.” şeklinde ifadeler yer almıştır.
Yapılan toplantılarla eş zamanlı olarak aynı illerde sağlık raporları eğitimleri Milli Savunma Bakanlığı ile koordineli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Toplantılar, bölgelerde aktif olarak faaliyet gösteren şehir hastanelerinin işleyişi hakkında değerlendirme yapma fırsatı sunmaktadır. Açıklamada, “Bölge toplantıları sayesinde yerel düzeyde branş bazında bölgeye özel randevu sorunları tespit edilmekte, bu sorunların çözüme kavuşturulması hedeflenmektedir. Ayrıca mevcut insan kaynağının en verimli şekilde kullanılması ve hastalara etkin, hızlı hizmet sunulması amaçlanmaktadır.” ifadelerine de yer verilmiştir.
Randevu Talebinin Üçte İkisi Karşılanıyor
MHRS sisteminde bekleyen randevu sayısına ilişkin açıklanan verilere göre, “Türkiye genelinde MHRS üzerinden randevu bekleyen kişi sayısı 2024 yılı aralık ayında 2 milyon 490 bin 559 iken, 2025 yılının şubat ayında bu sayı 1 milyon 96 bin 163’e gerilemiştir.” olarak bilgisi paylaşılmaktadır. Sistemde iki ayrı randevu talebi bulunan kişiler olduğu göz önüne alındığında, randevu bekleyen tekil kişi sayısının 1 milyon 42 bin 471 olduğu belirtilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda bekleyen randevu taleplerinin yüzde 58 oranında azaldığı ifade edilmiştir.
Verilerin detaylı yapılan değerlendirmesi neticesinde ise randevu talep eden kişilerden 197 bin 949’unun belirli bir hekimi tercih ettiği için beklediği ifade edilmiştir. Açıklamada, “Eğer aynı branştan diğer hekimleri tercih etmek isterlerse, bekleyen bu kişilerin randevu talebinin branş bazında karşılanabileceği görülmektedir. Bu durumda klinik bazda bekleyen randevu talep sayısı 898 bin 214’e düşmüş durumdadır.” bilgisi verilmiştir. Ayrıca Bakanlığın yürüttüğü çalışmalarla randevu talebinin üçte ikisinin karşılandığının altı çizilmiştir.
Ülke genelinde MHRS’ye kayıtlı 79 branşın 69’unda aynı güne randevu verilebilmekte, 69 ilde aynı gün tüm branşlara, 73 ilde ise aynı hafta tüm branşlara randevu temin edilebilmiştir. Bu gelişmeler, sağlık sisteminin daha etkin bir şekilde yönetilmesi ve vatandaşların daha hızlı sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi adına önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir.