Son dönemde, sahte içkiden kaynaklanan zehirlenmeler ve ölümler, bunların önlenmesine yönelik önemli uyarıları beraberinde getirdi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Kalkan, metil alkolün sanayide kullanım yoğunluğunun arttığını belirtti. Özellikle ucuz içki arayışında olan bireylerin, etil alkol yerine metil alkol satın aldıklarını ve bunun sonucunda zehirlenme vakalarının yaşandığını aktardı.
Prof. Dr. Kalkan, metil alkol tüketiminin yılbaşına yaklaştıkça arttığını vurguladı. Bu zehirli madde, evde yapılan içki üretimlerinde sıkça karşılaşılan bir sorun olduğunu belirten Kalkan, evde etil alkol ile yapılan içeceklerin yanı sıra yanlışlıkla metil alkol alımı sonucu toplu ölümlere sebebiyet verildiğini ifade etti. Özellikle, etil alkole acı bir tat katılmasına rağmen, insanlar arasında evde içki üretimi hakkında dikkat çeken bir eğilim olduğunu belirtti.
Son haftalarda, çok sayıda kişinin metil alkol zehirlenmesi nedeniyle hastanelerin yoğun bakım servislerinde tedavi altına alındığını hatırlatan Kalkan, metil alkolün etki mekanizmasının ne kadar hızlı çalıştığını açıkladı. Metil ve etil alkolün rengi, kokusu ve tadının birbirine çok benzediğini dile getiren Kalkan, metil alkolün kanda toksik seviyelere ulaşmasının çok kolay olduğunu anlattı. Kandan 20 miligram/desilitre düzeyinde toksik kabul edilen metil alkol, 2 miligram/desilitresinin bile ölümcül olabilme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Alkol alımından sonraki ilk 60 dakikada midede emilim başladığına dikkat çeken Kalkan, bulantı, kusma ve bilinç bulanıklığı gibi belirtilerle karşılaşan kişilerin derhal hastaneye başvurması gerektiğini vurguladı. Etil alkolün daha az hızlı emildiğini ve bu belirtilerin ortaya çıkması için daha yüksek dozların gerekeceğini belirtti.
Kalkan, metil alkol zehirlenmesinin tedavisinde erken müdahalenin kritik olduğunu söyleyerek, hastanın midesinin yıkanmasının alkolün vücuttan uzaklaştırılmasında önemli bir yol olduğunu ifade etti. Metil alkol zehirlenmesinin etkilerinin, kişinin yaşı, kilosu ve mevcut hastalıkları ile değişiklik gösterebileceğinin altını çizdi.
“Küçücük bir keyif için hayatınız alt üst olabilir”
Prof. Dr. Kalkan, metil alkol zehirlenmesi durumunda hastalara etil alkol vererek tedavi sürecini uyguladıklarını, bu sayede metil alkolün toksik etkilerinin engellenebileceğini açıkladı. Bunun yanı sıra ilgili tedavi sürecinde ek ilaçlar da kullanıldığını belirtti. Etil alkolün bu durumda bir ilaç gibi işlev gördüğünü ifade etti.
Kalkan, metil alkol ile temasın bile zehirlenmelere neden olabileceğine dikkat çekerek, bu tür vakaların sonrasında böbrek ve karaciğer yetmezliği, siroz ve körlük gibi kalıcı hastalıkların ortaya çıkabileceğini vurguladı. Bu durumda hastaların ilerleyen süreçlerde diyalize ihtiyaç duyabileceğine dikkat çekti.
Evde içki yapanlara uyarıda bulunan Kalkan, metil alkolün tehlikelerine dikkat çekerek, çok küçük bir keyif için hayatın ciddi şekilde alt üst olabileceğini dile getirdi ve legal yerlerden alkol temin edilmesini, evde üretim yapılmamasını tavsiye etti. Ayrıca, tanımadıkları bir alkolün evde kullanılmasını öneren arkadaşlarla içki yapmanın son derece riskli olduğunu iletti.