1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Mayın Tespit Aracıyla Bölge İkinciliği Kazandı!

Mayın Tespit Aracıyla Bölge İkinciliği Kazandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet desteğiyle kurulmuş olan bir kolejden mezun olan 12. sınıf öğrencisi Toktaş, hazırladığı proje ile TÜBİTAK 2204-A 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın bölge aşamasında ikinci olmayı başardı. Toktaş, son dört yıldır uluslararası alanda teknolojik tasarım projeleri geliştirdiğini ve bu projelerden birinin de yarışmada sergilendiğini ifade etti. Bu başarı, öğrencinin sürekli yaptığı çalışmaları ve araştırmaları gözler önüne seriyor.

Toktaş Projesi

Toktaş, öğretmeninin desteğiyle birlikte, üzerinde sensörler ve kameralar bulunan bir araç tasarladıklarını belirtti. Hazırlanan aracın, 10 santimetre derinliğindeki mayınları tespit edebilme yeteneği olduğunu vurguladı. Aracın, bulduğu mayına kilitlenerek hareket etmediğini ve mayının güvenli bir şekilde etkisiz hale getirilene kadar bu kilidi açmadığını kaydetti. Projede kullanılan kodların, araca komut vermek için yazıldığına dair bilgiler de verdi.

Toktaş Projesinin Diğer Görseli

Toktaş, aracın tekerlek tasarımının zırhlı yapı ile donatıldığını ve pillerle şarj edilebildiğini ifade etti. Bu aracın, şarjı dolduktan sonra arazide yaklaşık 2-3 saat boyunca çalışma kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Aracın üzerindeki Bluetooth cihazı ile 50 metre mesafeden kablosuz bağlantı sağlanabiliyor. Aracın ön kısmında yer alan bobin sensörü, özel bir manyetik alan oluşturarak mayını bulmasını sağlıyor ve bu verileri bilgisayar ve telefon uygulamalarına aktarıyor. Ayrıca, araç üzerindeki kamera, arazinin taranması ve diğer işlemler için kullanılıyor. Toktaş, bu prototip ile Batman‘da gerçekleştirilen bölge yarışmasında 13 farklı teknolojik tasarım projesi arasında önemli bir başarı elde etti ve bölge ikincisi olma hakkına sahip oldu. Gelecekte, projesini daha da geliştirerek TEKNOFEST’e katılmayı hedefliyor.

Toktaş Projesinin Başarısı

TOKTAŞ’ın öğretmeni Güngör, projenin Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen “2025 Yılı Mayınsız Dünya” hedefi çerçevesinde geliştirildiğini ifade etti. Bu hedef, küresel ölçekte mayınların temizlenmesine ve masum insanların hayatının korunmasına yönelik büyük bir sorumluluk üstlendiklerini ortaya koyuyor. Projenin böyle bir vizyona sahip olması, hem öğrencilerin gelecekteki çalışmaları hem de insanlık için son derece önemli bir konuya duyarlılık göstermeleri açısından büyük bir anlam taşıyor.

Mayın Tespit Aracıyla Bölge İkinciliği Kazandı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!