Paris Ceza Mahkemesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bir önceki seçimlerdeki en büyük rakibi olan Marine Le Pen’in yolsuzlukla yargılandığı davada kararını 31 Mart 2024 tarihinde açıklayacak. Le Pen, 2027 seçimleri için yeniden aday olacağını duyurmuştu. Geçen yıl başlamış olan bu davada, Le Pen ve 26 kişilik bir grup yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıyor. Mahkemenin vereceği karar, aşırı sağcı liderin bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışabilme ihtimalini etkileyebilir.
Le Pen’in yargılandığı davada, savcılar mahkemeden, itiraz ve temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden Le Pen hakkında talep ettikleri 5 yıl süreyle seçimlerden men cezasının derhal uygulanmasını istiyor. Bu durum, Le Pen’in siyasi kariyerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı Fransız hukukçular ise Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği bir karara dayanarak, bu cezanın Le Pen için de uygulanabileceğini öne sürüyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin, suçlamaların temyiz sürecinin tamamlanmasını beklemeden, yerel bir siyasetçinin cezalandırılmasını onayladığına dikkat çekilmekte.
Eğer yargıçlar Anayasa Mahkemesi’nin kararını esas alarak temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden Le Pen hakkında bir ceza uygulanmasına karar verirlerse, La Pen 2027 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yer alamayabilir. Öte yandan, bazı hukukçular, Anayasa Mahkemesi’nin kararının yalnızca yerel yetkililerle sınırlı kalabileceğini ve dolayısıyla Le Pen’in durumuna uygulanamayacağını savunuyor.
Anayasa Mahkemesi, Ceza Mahkemesi’nin 2024 yılında kamu fonlarını zimmetine geçirmekten yargılanan eski Mayotte yerel yetkilisi Rachadi Saindou’nun görevden alınmasına ilişkin verdiği kararın yasalara uygun olduğuna hükmetmişti. Bu kararın Le Pen’in durumu üzerinde bir etki yaratıp yaratmayacağı henüz belirsizliğini koruyor.
Olayın Detayları
Le Pen’in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği döneminde, hayali danışmanlık hizmetleri için iki kişiye AP fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyor. Fransa’da Marine Le Pen ve bazı eski Ulusal Cephe Partisi milletvekilleri, 2004-2016 yılları arasında AP’de “hayali istihdam” oluşturmakla suçlanarak 2015 yılında bir soruşturma altına alınmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen, babası Jean-Marie Le Pen ve partinin diğer AP üyeleri hakkında Avrupa Birliği (AB) fonlarını kötüye kullandıkları ve “suçlarını gizledikleri” gerekçesiyle dava açılmasını talep etmişti. 2018 yılında ismini değiştirerek Ulusal Birlik (RN) adını alan partinin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen, babası Jean-Marie Le Pen ve diğer bazı partililerin yer aldığı 27 kişi, AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandıkları davaya 2024 Eylül ayında Paris Ceza Mahkemesi’nde devam edilecektir.