Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Fulya Ay, KTÜ Maçka Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Onur Tolga Okan ile Trabzon Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nden Dr. Ayşegül Özer, laboratuvar ortamında vanilin üretimi gerçekleştirmek amacıyla işbirliği yaptı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Bu akademik ekip, “Biyoteknolojik Yaklaşımlarla Ferulik Asit Tabanlı Biyovanilin Üretim Süreçlerinin Optimizasyonu” adını verdikleri projeyi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’na sundu ve “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri” kapsamında destek kazandı.
Proje kapsamında, buğday ve yulaf kepeği gibi tarımsal atıkların, şeker pancarı küspesi ile birlikte laboratuvar ortamında bakterilere işlenerek elde edilecek vanilinin, ülke ekonomisine katkıda bulunması hedefleniyor.
KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Dr. Fulya Ay, AA muhabirine verdiği demeçte, üç yıl sürecek proje ile daha önce Türkiye’de yapılmamış bir başarı hedeflediklerini belirtti. “Vanilyanın içerisinde yer alan vanilin, kokusunu ve tadını veren bileşiktir. Biz bu bileşiği biyoteknolojik olarak bakteriler aracılığıyla üreteceğiz.” diyerek projeyi anlatan Ay, iki temel hedeflerinin olduğunu bildirdi: tarımsal atıkları kullanarak vanilin üretmek ve aynı zamanda bu atıkları değerlendirmek.
Fulya Ay, tarımsal atıklarda gerçekleştirecekleri çalışmalarda bazı önemli bileşenleri açığa çıkaracaklarını ve ardından bakterilerle bu bileşenlerden vanilin üretimi gerçekleştireceklerini ifade etti.
Vanilin Bileşiğini Üretip Pazarlamayı Hedefliyoruz
Vanilyanın değerli bir bitki olduğunu, çünkü her yerde yetişemediğini kaydeden Ay, “Genellikle Meksika kökenli bir bitki olan vanilya, dünya üzerindeki ihtiyacın neredeyse yüzde 80’ini Madagaskar karşılıyor. Türkiye’de üretimi oldukça sınırlı.” şeklinde konuştu. Proje ile amaçlarının, vanilin bileşiğini üreterek pazara sunmak olduğunu belirtti. “Vanilyanın pah