Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, adil, kapsayıcı ve işlevsel bir küresel sistemin kurulmasının mümkün olduğunu vurgulayarak, bu yeni sistemin temelinde adalet ilkesinin yer alması gerektiğini belirtti. Gücün değil, haklı olmanın belirleyici olduğu bir dünya yaratmak gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, her ülkenin eşit söz hakkına sahip olduğu bir düzenin kurulmasının elzem olduğunu dile getirdi.
Kurtulmuş, Özbekistan‘ın başkenti Taşkent‘te gerçekleştirilen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 150. Genel Kurulu çerçevesinde, Bağlantısızlar Hareketi Parlamenter Ağı Konferansı‘na katıldı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen konferansta, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova başkanlık etti. Kurtulmuş, Bağlantısızlar Hareketi’nin, Soğuk Savaş döneminde bağımsızlık ilkesine dayanan ülkelerin oluşturduğu özgün bir siyasi duruş olduğunu kaydetti. Bandung Konferansı ile şekillenen bu iradenin, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir uluslararası sistemin imkanlarını savunduğunu belirtti.
Kurtulmuş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugünün yeni kurulan çok merkezli dünyasında bu ilkeler daha fazla anlam kazanmaktadır. Türkiye olarak, Bağlantısızlar Hareketi’nin çalışmalarını dikkatle takip ediyoruz. 2006 yılından bu yana üst düzey toplantılarına katılmaya gayret gösteriyoruz. Adalet ve reform çağrılarımız, harekete özgü temel prensiplerle örtüşmektedir.”
Küresel Belirsizlikler ve Krizler
Kurtulmuş, küresel düzeyde belirsizliklerin, jeopolitik risklerin, siyasi ihtilafların ve askeri çatışmaların arttığı bir geçiş döneminde bulunulduğunu belirtti. Tek ya da çift kutupluluk iddialarının geçerliliğini yitirdiğini, dünya sisteminin çok kutuplu bir yapıya doğru evrildiğini vurguladı. Eski sistemin sorunları çözme kapasitesinin yetersiz kaldığını ifade eden Kurtulmuş, uluslararası kurumlar ile mevcut gerçeklik arasındaki mesafenin giderek açıldığını belirtti.
Kurtulmuş, uluslararası sistemin iklim krizleri, savaşlar ve göç gibi krizleri yönetme konusunda başarısız olduğunu ifade etti. Filistin’de yaşanan insanlık dramının bu krizlerin bir yansıması olduğunu vurgulayıp, bu olayın sadece bir halkın değil, insanların ortak sorunu olduğunu dile getirdi. Kurtulmuş, “Uluslararası sistem, bu sorunları çözmekte başarısız kalmış ve çözüm yolları sunamamıştır,” diyerek mevcut sistemin meşruiyetini sorgulattığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Reformu
Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın uluslararası platformlarda sıkça dile getirdiği “Dünya beşten büyüktür” ifadesinin, küresel bir çığlığın yansıması olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler’in reforme edilmesi gerektiği görüşünü savunarak,
“Birleşmiş Milletler merkezli etkin ve şeffaf bir çok taraflılık anlayışına uygun yeni bir sistem kurulmalıdır” dedi.
Yeni uluslararası düzenin inşasında, insanların yaratılışta ve devletlerin egemenlikte eşitliğinin merkeze