Kurtcebe, Ankara’da yer alan Etlik Şehir Hastanesi’nde, Kolon Kanseri Farkındalık Ayı sebebiyle düzenlenen “Kansere Dair Her Şey” isimli panelde, erken teşhisinin hayatî öneminin yanı sıra güncel tanı ve tedavi yöntemleri üzerine konuşmalar yaptı. Etkinlikte kolorektal kanserlerin, Türkiye’de hem erkekler hem de kadınlar arasında en yaygın üçüncü kanser türü olduğu vurgulandı.
Kurtcebe, 2022 yılı itibarıyla dünyada 2 milyon yeni kolon kanseri vakası tespit edildiğini belirterek, aynı yıl içinde neredeyse 1 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Kolon kanserinin, herhangi bir belirti göstermeden tanınabilen bir kanser türü olması nedeniyle erken teşhis edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın kanser tarama programında kolon kanserinin de yer aldığını vurguladı.
Kolon kanserinin her iki cinsiyeti de eşit şekilde etkilediğine dikkat çeken Kurtcebe, çevresel faktörler, yaşam düzeni ve beslenme alışkanlıklarının bu hastalık üzerindeki etkilerine de değindi. Tarama işlemlerinin Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla gerçekleştirildiğini aktaran Kurtcebe, “Hedefimiz, çok daha fazla kişiye ulaşarak bu süreci daha ileri bir aşamaya geçmeden, en erken aşamada kansere teşhis koymak ve tedavi etmektir.” şeklinde konuştu.
2022 yılında, Türkiye genelindeki tarama hedefinin 630 bin olduğunu hatırlatan Kurtcebe, Ankara’nın bu hedefin yüzde 30’unun biraz üzerinde, yaklaşık 200 bin nüfusunu taradığını söyledi. 2025 yılı için daha büyük hedefler belirlendiğini, bu yılki hedef nüfusun 650 bini geçtiğini ve taramada başarı oranını artırmayı amaçladıklarını belirtti.
Panelde, Kurtcebe’nin yanı sıra koordinatör başhekim Doç. Dr. Mustafa Sırrı Kotanoğlu da kolon kanseriyle mücadelede kamuoyunda farkındalık yaratmanın önemini vurguladı. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Lütfi Doğan, kolorektal kanserin önlenebilir bir kanser türü olduğunu belirtti ve Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak ile daha üst basamaklar arasındaki iş birliğinin bu mücadeledeki başarının anahtarı olduğunu ifade etti.
Panelin moderatörlüğünü Ankara Etlik Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Toygar Sarı üstlenirken, çeşitli uzman akademisyenler “Birinci basamakta kolorektal kanser taraması”, “Kolonoskopiden korkmalı mıyım?”, “Neden kolonoskopi yaptırmalıyım?” ve “Ne zaman kolonoskopi yaptırmalıyım?” gibi konularda sunumlar gerçekleştirdi.
Panel kapsamında, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ve Kanserle Dans Derneği işbirliğiyle hastanenin konferans merkezinin girişine 12 metrelik dev bir bağırsak maketi yerleştirildi. Bu maket, tüm bağırsak hastalıkları ve kolon kanseri evrelerinin açıklanmasına yardımcı oldu ve farkındalık çalışmalarının bir parçası olarak sergilendi.