Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nın başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, kış mevsiminin gelmesiyle acil servislerde yaşanabilecek kalabalıkları önlemek ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan kaçınmak amacıyla, Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Aynı zamanda Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı olan Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin yavaşça yaklaştığını belirttikten sonra, bu dönemde ciddi bir salgının henüz ortaya çıkmadığını vurguladı.
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte özellikle kapalı mekanlarda insan yoğunluğunun artacağına dikkat çeken Çakır, “Kalabalık ve kapalı alanlarda bulunmak bizi savunmasız bırakıyor. Bir salgın kapıda ve bunu biliyoruz. Bu yıl, durumu kırılmadan ve salgın olmadan önlemek için vatandaşları uyarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Çakır, salgın dönemlerinde acil servislerde meydana gelen yoğunluğun diğer acil hizmetleri aksattığını ve bulaşma riskini artırdığı gibi salgının daha da yayılma ihtimalini yükselttiğini belirtti.
Bu dönemde mevsimsel grip ve soğuk algınlığı beklediklerini söyleyen Çakır, sözlerine şöyle devam etti:
“Grip ve nezle durumlarında mümkün olduğunca evde dinlenmek ve basit ağrı kesicilerle tedavi uygulamak gerektiğini unutmamalıyız. Her grip olanın acil servise gitmesi ya da sıvı tedavisine ihtiyaç duyması şart değil. Evimizde sıcak içeceklerle vücudun su dengesini sağlayıp, ağrı kesicilerle 15-20 dakika içinde serum kadar benzer bir etki elde ederek hem hastaneye bulaşma riskinden korunmuş oluruz hem de acil durumu olan hastalarının önünü açmış oluruz. Bu yüzden, mümkün mertebe evlerimizde gerekli önlemleri alarak bu dönemi atlatmalıyız.”
Çakır, Kovid-19 döneminde uygulanan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması durumunda solunum yolu hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu dile getirdi.
Zorunlu olmadıkça kalabalık alanlardan kaçınılması ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çakır, “Maske, mesafe ve temizlik, sadece Kovid-19’dan değil, tüm bulaşıcı hastalıklardan korunmamızı sağlayacaktır. Bu kurallara her daim uymalıyız. Kışı mümkün olduğunca az hastalık geçirerek atlatmaya çalışalım.” şeklinde konuştu.
“Griple acil servis başvurusu maalesef yaygın bir davranış”
Prof. Dr. Çakır, “Griple acil servislere başvurmak günümüzde maalesef yaygın bir hale geldi. Oysa Avrupa ülkelerinde grip benzeri şikayetlerle hastaneye gittiğinizde doktorunuz sizi evinize göndererek dinlenmenizi ve sıcak bir şeyler içmenizi önerir. Biz ise gribi hastanelerde geçirmeyi ve serum almayı tercih ediyoruz. Serumun gereklilik durumu oldukça sınırlıdır ve bunun kararını hekimler verebilir. Bu nedenle vatandaşlarımızdan bu durumlarda serum almak için acil servisleri doldurmaktan kaçınmalarını istiyoruz.” dedi.
Grip sebebiyle hastaneye gidildiğinde başka bulaşıcı hastalıkların riskinin yanı sıra grip olmayanlara hastalığı bulaştırma ihtimalinin de bulunduğunu ifade eden Çakır, grip döneminde acil serviste beklemek yerine hastalığı evde dinlenerek atlatmayı önerdi.
Çakır, 65 yaş ve üzerindeki kronik hastalığı olan kişilerin, kalp ve kanser hastaları ile sağlık çalışanlarının, doktor tavsiyesi doğrultusunda grip aşısını şimdiden yaptırmalarını önerdi.