Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu üyeleri, 2025 bütçe teklifini protesto etmek amacıyla Konak ilçesindeki YKM binası önünde toplandı. Eylemde, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nafiz Ceylan, basın açıklaması metnini okudu. Ceylan, yaptığı açıklamada, halkın, emekçilerin ve kadınların bütçe haklarının yok sayıldığını dile getirerek, “Bu bütçeyi reddediyoruz. Bu bütçe, savaş ve rant politikalarına dayalı olup, sermayenin ihtiyaçlarına göre belirleniyor” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, 2025 bütçe teklifine göre toplanacak her 100 TL vergiden yalnızca 18 TL’sinin sermayeye ve patronlara tanınan muafiyetlerle vazgeçildiği belirtildi. Bunun yanı sıra, 17,5 TL’nin doğrudan faize, en az 15 TL’sinin savunma ve güvenlik harcamaları adı altında silah tekelcilerine, 2 TL’sinin ise hazine garantileri ile karşılanan Kamu Özel İşbirliği projelerine harcanacağı ifade edildi. Ceylan, “Bu bütçe, hizmet alsak da almasak da dev müteahhitlerin cebine gidecek” dedi.
KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi talebi
Yapılan açıklamada, çarşıda, pazarda ve mutfakta yaşanan hayat pahalılığının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yansımadığına değinildi. Kamu emekçilerinin talepleri ise şu şekilde sıralandı: “Emekten ve halktan yana bir bütçe için bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını, halkın ve emekçilerin bütçe süreçlerine etkin katılımının sağlanmasını istiyoruz. Maaş kayıplarımızın telafi edilmesini ve en düşük kamu emekçi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını talep ediyoruz.”
Ayrıca, “Sözleşmeli, taşeron, ücretli ve vekil gibi güvensiz istihdama son verilmesini, tüm kamu emekçilerinin güvenceli ve kadrolu istihdam edilmesini istiyoruz. Tükettiğimiz her şeyden alınan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin düşürülmesi gerekiyor. Gelir vergisinin birinci diliminin yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan ücretlerin sabitlenmesini istiyoruz” şeklinde taleplerini dile getirdi.
KESK İzmir Şubeler Platformu, ayrıca kâr, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılması ve belli bir servet düzeyinde zenginlerden servet vergisi alınmasını talep etti. Ceylan, tüm kaynakların güvenlikçi politikalara ve silahlanmaya değil, istihdamın ve üretimin artırılmasına, yoksulluk ve işsizliğin önlenmesine yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Demokrasinin, adaletin ve barışın tesis edilmesine yönelik bir bütçe talep ettiklerini belirtti.