Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2025 yılı Mart ayına ait istatistikleri açıkladı. Mart ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 1 trilyon 753 milyar TL olarak belirlendi. Bu, kartlı ödeme sistemlerinin sürekli olarak büyüdüğünü ve nakit kullanımının giderek azaldığını göstermektedir.
Kredi Kartı ile Ödemelerde Rekor Artış Yaşandı
Ödemelerin ayrıntılarına bakıldığında, Şubat ayında kartlı ödemelerin toplam tutarının 1 trilyon 522,8 milyar TL olduğu görülmektedir. Bu ödemelerin 1 trilyon 478 milyar TL’si kredi kartları, 238,2 milyar TL’si banka kartları ve 36,6 milyar TL’si ise ön ödemeli kartlarla yapılmıştır. Özellikle kredi kartları ile yapılan ödemelerde, bir önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 49 olarak kaydedilirken, banka kartları ile yapılan ödemelerde bu oran yüzde 42, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde ise yüzde 68 olarak gerçekleşmiştir.
Ayrıca, aynı ay içerisinde mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4’ünün temassız olarak gerçekleştirildiği de önemli bir veridir. İnternetten yapılan kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 46 artış göstererek 518,5 milyar TL’ye ulaştı. Mart ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 132,3 milyon, banka kartı sayısı 198,1 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 112,7 milyon olarak belirlendi. 2024 yılının Mart ayı ile kıyaslandığında, kredi kartı adedinde yüzde 9, banka kartı adedinde yüzde 3, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 21 artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 443,1 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış göstermiştir.
Bankalararası Kart Merkezi Nedir?
Bankalararası Kart Merkezi, Türkiye’de nakit kullanımı gerektirmeyen her tür ödeme veya para transferini sağlayan, destekleyen sistem ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında, 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur. BKM, kredi kartı ve banka kartı uygulaması içindeki bankalar arasında prosedürler geliştirmek, standartları sağlamak ve Türkiye genelinde uygulamalarla birlikte iç kurallar oluşturmak işlevlerini üstlenmektedir. Ayrıca, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişki kurmak gibi görevleri de bulunmaktadır.
BKM’nin sunduğu ürün ve hizmetler arasında BKM Express, Troy, En Yakın ATM, temassız ödeme işlemleri, NFC, ulaşım projeleri, POSPara ve kamu tahsilat çözümleri yer almaktadır. 2011 yılında başlatılan “BayBayNakit” kampanyası, Türkiye’de kart kullanım bilincini artırmayı hedeflemiştir. Bu kampanya, nakit yerine banka kartı kullanımının toplum, çevre, devlet, ticaret ve tüketicilere katkılarını vurgulamaktadır. 30 Nisan 2020 tarihi itibarıyla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası BKM’nin hakim hissedarı olmuştur.
Kaynak: Haber Merkezi