Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği iş birliğiyle, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, samuray arısı üretimi için kışlaklardan 100 bin adet kahverengi kokarca toplamıştır. Bu durum, özellikle tarım alanında yaşanan zararlılara karşı etkili mücadele yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Toplanan kahverengi kokarcalardan elde edilen yumurtalar, Enstitüde bulunan 4 laboratuvardaki bölmelere yerleştirilerek parazitoit üretimi süreci başlatılmaktadır. Enstitü, haziran ayında Karadeniz Bölgesi’ndeki şehirlerde kahverengi kokarca ile mücadele etmek amacıyla 750 bin samuray arısını doğaya bırakmayı planlamaktadır. Bu türden bir üretim, zararlıların doğal düşmanı olan parazitoitlerin yaygınlaştırılması açısından da büyük bir öneme sahiptir.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı, AA muhabirine verdiği demeçte, kahverengi kokarcanın 300’ün üzerinde bitki türünden beslenerek tarımda ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtmiştir. Bayraklı, enstitünün kahverengi kokarca zararlısına karşı yürüttüğü çalışmalarda koordinatör olarak görev aldığını ifade ederek, “Enstitü, etkin mücadele yöntemlerini araştırmanın yanı sıra parazitoit üretimi de gerçekleştiriyor. 2021 yılında Biyolojik Mücadele Laboratuvarı kurulmuş olup, burada İtalya’dan ithal edilen Trissolcus japonicus (samuray arısı) adlı yumurta parazitoitinin üretim ve salım çalışmaları başlamıştır.” şeklinde konuşmuştur.
Samuray arısı üretimi için 4 iklimlendirme odasında 20 personel tam kapasite çalışıyor
Doç. Dr. Bayraklı, enstitüde geçen yıl 207 bin parazitoit üretimi yapıldığını ve bu parazitoitlerin 34 şehirde salındığını hatırlatarak, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2025 yılı hedefi, 1 milyon parazitoit üretimi gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda kapasitemiz 5 kat artırılmıştır. Enstitümüzde 4 iklimlendirme odasında 20 personele tam kapasite çalışarak 100 bin kahverengi kokarca yumurtasından 750 bin parazitoit üretimi gerçekleştirilecektir.” ifadesini kullanmıştır.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü’nde görevli Şeyma Çakır, parazitoit üretimi hakkında bilgi vererek, “Trissolcus japonicus üretimi için kahverengi kokarcalarının yumurtalarına ihtiyacımız var. Kahverengi kokarcaları kışlaklardan topladıktan sonra laboratuvarımızda kafeslerin içine dişi ve erkek ayrımı yaparak yerleştiriyoruz. Daha sonra besinlerini günlük olarak değiştirerek yumurtlamalarını sağlıyoruz. Bu aşamadan sonra kahverengi kokarcanın yumurtalarını yapraklar üzerinden topluyor ve kayıt altına alıyoruz.” sözlerine yer vermiştir.
Çakır, kahverengi kokarcanın yumurtalarına yönelik uygulamaları da şu şekilde explicetmektedir: “Sonrasında yumurtaları eksi 80 dereceye koyuyoruz. Bu işlem, kahverengi kokarcanın yumurtası içindeki embriyonun ölümünü sağlamakta. Eksi 80 dereceden çıkardı