Kalp Sağlığı Haftası’nın önemine dikkat çekmek amacıyla, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri tarafından Sağlık Bakanlığı’nın verilerinden derlenen bilgiler ışığında, kalp ve damar hastalıklarının dünya çapında ölüm ve engelliliğin en büyük nedenlerinden biri olduğu ortaya konmaktadır. Her yıl bu hastalıklar, yaklaşık 18 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açmaktadır.
Kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen başlıca davranışsal risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer almaktadır. Bu risk faktörleri bireyler üzerinde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi sağlık sorunlarını doğurarak kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini artırmaktadır.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Birden fazla risk faktörünün bir arada bulunması ise kalp hastalığına yakalanma riskini katlanarak artırmaktadır. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarından korunmada tüm risk faktörlerinin bir bütün olarak ele alınması ve müdahale edilmesi elzemdir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamalara göre, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 75’ten fazlasının önlenmesi mümkün olmaktadır.
Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı
Kalp ve damar hastalıklarıyla etkin bir şekilde mücadele eden Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı”nı hayata geçirmiştir. Bu program, kalp ve damar hastalıklarının risk faktörlerini azaltmak, erken teşhis ve tedavi uygulamalarını aile hekimleri aracılığıyla ‘uçtan uca yönetim anlayışı’ ile gerçekleştirmek için gerekli stratejileri belirlemektedir.
Program dahilinde aile hekimleri, 40 yaş üstündeki bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmelerini gerçekleştirmektedir. Bu süreçte kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı bilgileri alınmakta, kan basıncı ölçülmekte ve kolesterol değerleri incelenmektedir. Elde edilen veriler ışığında, 10 yıl içinde ölüme yol açabilecek kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanmakta ve kişiye yönelik tedavi planları oluşturulmaktadır.
2 milyon 483 bin 467 kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapıldı
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin değişikliği ile birlikte, 1 Kasım 2024 ile 14 Nisan 2025 tarihleri arasında aile hekimleri 2 milyon 483 bin 467 kardiyovasküler risk değerlendirmesi gerçekleştirmiştir. Bu taramalar neticesinde 317 bin 776 kişide çeşitli