Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Doç. Dr. Tarım, kalın bağırsak kanserinin hem dünya genelinde hem de Türkiye’de yaygın bir hastalık olduğunu belirtmiştir. Kalın bağırsak kanseri, genellikle 50 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı ile dikkat çekmektedir. Doç. Dr. Tarım, hastaların %70’inin ileri evrede hastaneye başvurduğunu ifade ederek, tanı gecikmesi nedeniyle hem vatandaşlar hem de hekimler açısından tedavi süreçlerinin zorlaştığını vurgulamıştır. Bununla birlikte, hastalığın erken evrede teşhis edilmesi durumunda büyük ölçüde tedavi edilebilir olduğunu dile getirmiştir. Kalın bağırsak patolojilerinin erken aşamalarda tespit edilmesi, basit tedavi yöntemleri ile kansere bağlı ölümleri önemli ölçüde azaltabilmektedir.
50 Yaş Üstü Bireylerin Bağırsak Taraması Yaptırması Gerekiyor
Kanserin erken teşhisi açısından bağırsak taramalarının kritik öneme sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Tarım, bu durumun Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerildiğini vurgulamıştır. Kalın bağırsak kanseri taramalarının, dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile gerçekleştirildiği bilgisini aktarmıştır. Özellikle 50 yaş üzerindekilerin, her iki yılda bir dışkıda gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalarının, kalın bağırsak kanserinin erken teşhisi için yaşamsal önem taşıdığını belirtmiştir. Aynı zamanda kanser taramalarının en önemli bileşenlerinden birinin farkındalık çalışmaları olduğuna dikkat çekmiş ve Mart ayının kolorektal kanser farkındalık ayı olarak kabul edildiğini ifade etmiştir. Bu ay boyunca her yıl çeşitli etkinliklerle toplumda farkındalık oluşturma çabalarının sürdürüldüğü belirtilmiştir. Dolayısıyla, 50 yaş üstü bireylerin aile hekimlerine başvurarak tarama testlerini yaptırmaları konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiği önerilmiştir.
Kalın bağırsak kanseri riskini azaltmak için uygun beslenmenin de büyük önem taşıdığını belirten Tarım, posalı gıdaların az tüketilmesi, sigara ve alkol kullanımının yanı sıra, hazır gıda tüketiminin (özellikle işlenmiş gıdalar gibi sosis, salam vb.) ve işlenmemiş kırmızı et (sığır, kuzu, karaciğer gibi) miktarının artmasının, kalın bağırsak kanserinin daha genç yaşlarda görülmesine neden olduğunu söylemiştir. Ayrıca, bu hastalığın en önemli belirti belirleyicisi olarak, büyük abdest sırasında kan görülmesi ve ani bağırsak düzensizlikleri gibi durumların, herhangi bir yaşta doktora başvurmak için bir sebep oluşturduğunu ifade etmiştir. Bu gibi belirtiler yaşayan kişilerin sağlık kuruluşlarına giderek tarama testlerine girmeleri gerektiğini belirtmiştir.