1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. KAEÜ’de Protez Eğitimiyle Geleceğe Hazırlık!

KAEÜ’de Protez Eğitimiyle Geleceğe Hazırlık!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ), öğrencilerin mesleki becerilerini artırmak ve daha yetkin birer uzman olmalarını sağlamak amacıyla 6 ay önce Ortez ve Protez Laboratuvarı’nı kurdu. Bu laboratuvar, ampute bireyler üzerinde uygulamalar yaparak öğrencilere protez üretimi ve takılması süreçlerini öğretmekte önemli bir rol oynamaktadır.

Laboratuvarın kurulmasını sağlayan hayırsever iş insanı Mustafa Düger, 31 yıllık deneyimiyle bu alanda öğrencilerle haftada iki gün buluşarak uygulamalı eğitimler vermektedir. Düger, Ampute bireyler üzerinde protez denemeleri gerçekleştirdiklerini, öğrencilere diz altı, üstü ve kol protezleri gibi uygulamalı eğitimler sunduklarını aktardı. Hastaların ölçümlerini alarak modelleme, giyilecek soket hazırlama ve protez üretim süreçlerinin tamamında öğrencilerin aktif katılım sağladığını vurguladı.

Laboratuvar Çalışmaları

Uygulamalı eğitimlerde ampute hastalara protez takmanın yanı sıra, bu protezlerin nasıl kullanılacağı ve yürüyüş şekilleri gibi konularda eğitim verdiklerini belirten Düger, KAEÜ’nün Türkiye’deki diğer üniversitelerden farklı olarak, benzeri bir donanıma sahip olmadığına dikkat çekti. Bu laboratuvarın Türkiye’de tek olduğunu belirtirken, öğrencilerin pratik uygulamalarda deneyim kazanmalarının yanı sıra, mezuniyet sonrası mesleklerini başarıyla icra edebilmeleri için sağlam bir altyapı sunduğunu ifade etti.

Eğitim Görüşmeleri

“Mesleği yapan donanımlı kişi sayısı oldukça az”

Düger, eğitimlerdeki temel hedeflerinin potansiyelli gençler yetiştirmek olduğunu vurgulayarak, mezun olan öğrencilerin rahatlıkla iş bulacaklarını ifade etti. Yurt dışında çalışmak isteyenlerin de yüksek maaşlarla Avrupa, Orta Doğu ve diğer ülkelerde mesleklerini icra edebileceklerini belirten Düger, bu alanda donanımlı profesyonellere olan talebin oldukça fazla olduğunu ekledi.

Eğitim Ortamı

Öğrencilerden Sema Nur Gürlin, ampute bireyler için üretim yaptıklarını ve protezlerin hastalara takılması gibi uygulamalara aktif olarak katıldıklarını aktardı. Yunus Emre Ayabak ise sınıfındaki 41 arkadaşıyla birlikte laboratuvarda eğitim almanın faydalarını dile getirerek, “Ülkemizde zor bulunan eğitimi Kırşehir’de alıyoruz. Teorik bilgilerin yanı sıra pratik uygulamalar yapma şansı buluyoruz,” dedi.

Öğrenci Uygulaması

Diğer bir öğrenci Sariye Yalınkaya, tercih ederken laboratuvardaki imkanları tahmin etmediğini, ancak burada aldıkları eğitimin son derece memnuniyet verici olduğunu belirtti. İlknur Karaman ise, mezuniyet sonrası Türkiye’de ve yurt dışında birçok fırsatla karşılaşacaklarını aktardı. Ampute İsmail Karaaslan (44) ise 2003 yılında iş kazası

KAEÜ’de Protez Eğitimiyle Geleceğe Hazırlık!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!