Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyeleri olan Dr. Öğretim Üyesi Canan Kaş ve Doç. Dr. Şahika Şimşek Çetinkaya, kadınların jinekolojik kanserlerle ilgili farkındalık düzeylerinin artırılması amacıyla farklı eğitim modellerini araştırdıkları bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmanın başlığı “Yapılandırmacı modele dayalı yetişkin eğitiminin jinekolojik kanser farkındalığı, manevi iyi oluş ve sağlık kaygısı üzerindeki etkisi” şeklindeydi. Bu kapsamda, Kastamonu Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile Halime Çavuş Kadın Derneği ile iş birliği yapıldı.
İlgili akademisyenler, iki farklı yöntemle kadınlara eğitimler vermeden önce 68 kadının jinekolojik kanserlerle ilgili bilgi düzeyini ölçmek üzere bir test uyguladı. Eğitimlerin ardından, 4 hafta geçti ve yeniden bir test yaparak kadınların farkındalık düzeylerini tekrar ölçmeyi hedeflediler. Dr. Kaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıklarla ilgili farkındalık oluşturmanın çeşitli eğitim modelleri ile mümkün olabileceğini belirtti.
Dr. Kaş, farklı eğitim modellerinin etkisini incelemek için iki grup kadın seçtiklerini ve bunlardan birinin yapılandırmacı eğitim modeli ile diğerinin geleneksel yöntemle eğitildiğini ifade etti. Eğitimler tamamlandıktan sonra, her iki grup için yapılan testlerde, eğitim yöntemlerinin bilgi düzeyleri açısından beklenen farklılığı yaratmadığını gördüklerini belirtti. Her iki eğitim modelinin de kadınların bilgi düzeyinde benzer oranda bir artış sağladığı sonucuna vardılar. Bu durum, hangi yöntemin kullanılacağına bakılmaksızın kanser eğitiminin bir farkındalık oluşturduğunu gösterdi.
Eğitim Alan Kadınların Muayene Sonuçları
Eğitim sonrasında kadınların KETEM’e muayene için başvurularının arttığını kaydeden Dr. Kaş, “Bu çalışmayı Halime Çavuş Kadın Derneği ve KETEM iş birliğinde gerçekleştirdik. Eğitimlerin ardından kadınların yaklaşık %80’i muayeneye gitti ve eğitim alan bir kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu. Bu teşhis erken yapıldı ve kontrol altına alındı. Bu eğitim sayesinde bir kadının hayatına dokunmuş olduk” diye ifade etti.
Çalışmanın Toplumsal Önemi
Doç. Dr. Şahika Şimşek Çetinkaya, çalışmanın elde ettiği sonuçların öneminden bahsederek, özellikle jinekolojik kanserlere vurgu yapmanın toplumsal düzeyde etkili olduğunu dile getirdi. Ayrıca, çalışmanın Oxford bilimsel dergisinde de yayınlanma hakkı kazanmasının sağlıklı bir kamuoyu oluşturma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Kadınlara bu eğitimleri vererek erken tanı, tedavi ve farkındalık açısından toplumsal düzeyde yarar sağlandığını ifade etti. Çetinkaya, bu sayede sektörel işbirliğinin önemini de vurgulamış oldu, zira üniversite, kadın derneği ve KETEM ile gerçekleştirilen bu çalışma, Oxford’un prestijli dergilerinde yayınlanmak için bir kriter oluşturdu.
Çetinkaya, sağladıkları katkılardan dolayı Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Sağlık Bilimleri Fakültes