Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı, AA muhabirine verdiği demeçte, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne ilişkin görüşlerini paylaştı.
Antalyalı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca oluşturulan ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye’nin ortaklaşa finanse ettiği IPARD Programı aracılığıyla TKDK’nın projeleri desteklediğini belirtti. Bu çerçevede kadın yatırımcılara ek puanlar sağladıklarını ifade etti.
Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın önemine değinen Antalyalı, “Hayvancılık yatırımları kapsamında et, süt ve yumurta üretimi için ek 10 puan, tarım ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için 5 puan, bitkisel üretim, arıcılık, el sanatı ve kırsal turizm gibi faaliyetler için ise ek 15 puan vererek kadın yatırımcılarımızın projelerinin seçim aşamasında öne çıkmasına yardımcı olmaktayız.” dedi.
“Kadın projelerine 29 milyar lira yatırım yapılmıştır”
Antalyalı, IPARD Programı sayesinde pek çok projenin kadın yatırımcılar tarafından sunulduğunu vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:
“2011 yılından bu yana süren IPARD Programı çerçevesinde kadın yatırımcılarımızın sunduğu 6 bin 430 projeye toplamda 14 milyar lira hibe desteği sağlanmıştır. Bu destekler neticesinde, toplamda reel fiyatlarla 29 milyar lira kadar yatırım gerçekleştirilmiştir. Böylelikle kadın yatırımcılara ait projeler 27 bin kişiye istihdam imkanı sağlamıştır.”
Kadın kooperatiflerine yönelik yürütülen çalışmalara dair de bilgi veren Antalyalı, TKDK ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü arasında kadın girişimcilerin desteklenmesi amacıyla Türkiye ve AB tarafından ortaklaşa hazırlanan “IPARD Programına İlişkin İşbirliği Protokolü”nün imzalandığını hatırlattı.
Antalyalı, “Kadın girişimcilere sunulan desteklerin artırılması ve iş yaşamına katılımlarının teşvik edilmesi hedefiyle imzalanan protokol çerçevesinde, TKDK tarafından kadın kooperatiflerine yönelik eğitimler gerçekleştirilecek ve IPARD desteklerinden nasıl yararlanacakları konusunda kadınlara proje geliştirme eğitimleri verilecektir. Ayrıca, kadın girişimciliğinin güçlendirilmesine yardımcı olunacaktır.” şeklinde konuştu.
Üreticilere sağladıkları hibe desteklerinin yanı sıra, tarımda kadın emeğini çeşitli platformlarda daha görünür kılmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Antalyalı, kadın üreticilerin ülke tarımında ve kırsal kalkınmadaki özel öneminin vurgulanmasını sağlamak amacıyla “Tarımda Kadın Emeği Zirvesi” düzenlediklerini açıkladı.
Antalyalı, Bakanlık ve diğer ilgili kurumların yanı sıra tüm paydaşların katılımıyla yapılan zirvede, kadınların tarımsal üretimdeki rolü ve çalışma hayatındaki önemi gibi birçok kritik konunun kapsamlı bir şekilde ele alındığını söyledi.