1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Japonya ve Türkiye’den unutulmaz dostluk anması

Japonya ve Türkiye’den unutulmaz dostluk anması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1985 yılında İran’ın başkenti Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşlarının Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla tahliye edilmelerinin yıl dönümünde, Japonya’nın güney batısındaki Şimonoseki şehrinde anlamlı bir çiçek bırakma töreni düzenlendi. Bu tören, Türkiye ile Japonya arasındaki köklü dostluğun ve iki ülke arasındaki dayanışmanın derin bağlarını hatırlamak amacıyla gerçekleştirildi.

Şimonoseki’de bulunan Orhan Suyolcu Anıt Parkı’ndaki törende, Türk Hava Yolları’nın 1985’te mahsur kalan Japon vatandaşlarına sağladığı yardımlar vurgulandı. Törene eski Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Miyajima Akio başkanlık etti ve Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği himayesinde gerçekleştirildi. Ayrıca, törende Japon diplomatların yanı sıra Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği yetkilileri ve düzenleme komitesi üyeleri de yer aldı.

Tahran'da Mahsur Kalan Japonlar

Büyükelçi Miyajima, Türk halkının cesaretine ve insan sevgisine duyduğu derin minnettarlığı dile getirerek, iki ülke arasındaki tarihi bağların önemine vurgu yaptı. “Dost kara günde belli olur. Türkiye ile Japonya coğrafi olarak birbirinden uzak fakat kalplerimiz oldukça yakındır. Türkiye ve Japonya, iki devlet tek yürektir.” dedi.

1985 Tahliye Operasyonu ve Önemi

Törene yazılı bir açıklama gönderen Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul, 1985 yılında yaşanan Tahran’daki olayları hatırlatarak, o zaman hava sahalarının tehlikeli hale gelmesi nedeniyle birçok ülke vatandaşının İran-Irak Savaşı bölgesinden tahliye edildiğini anlattı. Ancak, Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşları için o sırada acil bir tahliye imkanı olmadığını belirtti.

Ertuğrul, Japonya’nın Tahran Büyükelçisi Yutaka Nomura’nın Türk Büyükelçisi İsmet Birsel ile irtibata geçerek yardım talep ettiğini ve Türkiye’nin bu kritik dönemde insani değerlerine ve tarihi dostluk bağlarına uygun bir şekilde hareket ettiğini ifade etti. Bu olayın, uzun yıllara dayanan Türk-Japon dostluğunun önemli bir tezahürü olduğunu vurguladı. Ertuğrul, ayrıca Ertuğrul Fırkateyni’nin 1890 yılında Kuşimoto açıklarında yaşadığı kazadan sonra yapılan tahliye operasyonunu da Türk-Japon dostluğunun bir diğer ebedi nişanesi olarak ifade etti.

Orhan Suyolcu Anıtı

Ertuğrul, Ertuğrul Fırkateyni kazasında hayatını kaybedenleri ve 1985’teki tahliye operasyonunda görev alan pilot Orhan Suyolcu başta olmak üzere tüm emeği geçenleri saygıyla anarak, “Türkiye ve Japonya arasındaki dostluğun sonsuza kadar süreceğine olan inancımı bir kez daha ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Tören, Japon halkının minnettarlığını ve Türkiye ile Japonya arasındaki işbirliği ile barışın devamına olan umudu simgeleyen bir saygı duruşuyla sona erdi. Japonya Temsilciler Meclisi Üyesi ve Japonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ichiro Aisawa da, Türkiye’nin Japon vatandaşlarını Tahran’dan kurtarmasının, iki ülke arasındaki dostluk bağlarının en önemli sembollerinden biri olduğunu belirterek, törenin iki ülke arasındaki işbirliği ve barışı pekiştirmesini umdu

Japonya ve Türkiye’den unutulmaz dostluk anması
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!