İZSU’nun 2025 Yılı Nisan Ayı Olağanüstü Toplantısı, İzmir’in Kültürpark Fuar Alanı’ndaki Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Toplantı, İzmir Büyükşehir Başkanvekili Zafer Levent Yıldır başkanlığında düzenlendi. Bu toplantıda önemli konular ele alındı ve özellikle su tarifeleriyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.
Toplantıda, 5 Mayıs 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde su ve atık su tarifelerine yapılan artışlar gündeme geldi. Buna göre, 2. kademe olarak tanımlanan 10 metreküpe kadar su tüketimi ve atık suya yüzde 15 oranında bir fiyat artışı uygulanacak. Bu karar, su kaynaklarının verimli kullanımını teşvik etmek amacıyla alınmış bir karar olarak değerlendiriliyor.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Yeni tarifelere göre, su tüketimi 11-20 metreküp arası olan 3. kademe aboneleri için fiyat artışı oranı yüzde 25 olarak belirlenirken, 21 metreküp ve üzeri 4. kademe aboneleri için bu oran yüzde 35 düzeyinde kabul edildi. Bu düzenlemelerin ardından, 0-4 metreküp su tüketimi yapan abonelerin yaklaşık yüzde 21’lik kısmının fiyat artışından etkilenmeyeceği belirtildi. Böylece, düşük su tüketimi gerçekleştiren bu abonelerin rahat bir nefes alması sağlanmış oldu.
Ayrıca, iş yerlerindeki su tarifeleri de bu yeni düzenlemelerden etkileniyor. 0-4 metreküp su tüketimi olan küçük esnaf için tarifelerde bir artış yapılmayacağı açıklanırken, diğer kademelerdeki artış oranlarının konut aboneleriyle aynı olacağı vurgulandı. Bu durum, esnafın ekonomik yükünü hafifletmeyi hedefliyor.
Toplantıda söz alan AK Parti ve MHP meclis üyeleri, yapılan fiyat artışlarının tasarruf tedbiri olarak öne sürülmesine karşı çıkarak, yeni su kaynaklarının bulunması ve kayıp kaçakların önlenmesi yönünde çağrıda bulundular. Bu eleştiriler, su yönetiminin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor ve meclis üyeleri tarafından önerilen çözüm yolları, su meselelerinin daha sürdürülebilir bir şekilde ele alınması gerekliliğini gösteriyor.