İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Türkiye genelindeki esnaf kuruluşlarına örnek teşkil edecek bir ‘Mesleki Eğitim Çalıştayı’ düzenledi. Çalıştayın açılışında konuşan İESOB Başkanı Yalçın Ata, mesleki eğitimin Türkiye’deki geleceğini şekillendirmek ve vizyonunu geliştirerek daha profesyonel hale getirmek istediklerini vurguladı.
Çalıştay, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde gerçekleştirildi. Açılışta Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Durmuş Can, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ve İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İESOB Başkanı Yalçın Ata’ya mesleki eğitim konusundaki duyarlılığı ve aldığı destekler için teşekkür etti.
“Ülkemizin geleceği için atılan değerli bir adım”
Yalçın Ata, çalıştayda elde edilecek sonuçların, Türkiye genelinde mesleki eğitim politikalarında yol gösterici olacağını ifade etti. ‘İzmir’de esnaf kuruluşları ile milli eğitim arasında böylesine geniş çaplı bir organizasyonun düzenlenmesi tarihi bir olay. Bu çalıştayın sonuçlarından Türkiye’nin farklı bölgelerindeki esnaf kuruluşları ve milli eğitim teşkilatları da faydalanacaktır. Bu nedenle çalıştay, ülkemizin geleceği açısından son derece önemli bir adımdır.’ şeklinde konuştu.
Çalıştayda dev kadro
Çalıştayda 10 farklı çalışma grubu oluşturuldu. Bu gruplardan biri, esnaf sanatkarların mesleki eğitimde karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine yoğunlaştı. İzmir’deki 30 ilçenin Milli Eğitim Müdürleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Mesleki Teknik Anadolu Liseleri ve Özel Eğitim Meslek Liseleri Müdürleri de çalıştayda aktif bir rol aldı.
“Daha aydınlık yarınlar inşa edeceğiz”
Yalçın Ata, öğrencilerin okuldaki teorik eğitimin yanı sıra işletmelerde edinecekleri pratik bilgi ve becerilerin de çok önemli olduğunu belirtti. Ata, ‘Alın teriyle ekonomiye katkıda bulunan her bir esnafımız, aynı zamanda bir eğitimcidir, bir rehberdir. Kalifiye eleman yetiştirmek, ancak nitelikli mesleki eğitimle mümkündür. Meslek sahibi olmak, ekmek sahibi olmak demektir.’ diyerek mesleki eğitimin önemli bir toplumsal fayda sağladığını vurguladı. Ata, bu işbirliğini yaygınlaştırarak daha aydınlık yarınlar inşa edeceklere inandığını dile getirdi.
Özellikle, burada atılan her adımın, geleceğin üreten Türkiye’sine bir yatırım olduğunu ifade eden Yalçın Ata, bu girişime destek veren İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ve İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’ye de şükranlarını sundu.
“Esnaf teşkilatının en önemli sorunu”
Başkan Yalçın Ata, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Esnaf teşkilatının en önemli sorunu, yeterli sayıda çırak öğrenci bulamamasıdır. Bu sorun, 4+4+4 eğitim sisteminde öğrencilerin örgün eğitimde kalma sürelerinin artmasıyla doğmuştur.” dedi. Bu meseleye dikkat çeken Ata, bazı başlıkların katılımcılar tarafından ‘nokta atışı konular’ olarak değerlendirildiğini belirtti.