İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in kardeş şehri olan Bremen’de çeşitli temaslarda bulunmak üzere bir seyahate çıktı. Yaptığı üç günlük ziyaretin ana hedefleri arasında ikili ekonomik ilişkilerin artırılması, sivil toplum kuruluşları ve ticaret odaları arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi, kültürel ve sosyal etkileşimlerin pekiştirilmesi ve ortak sorunlar üzerinde deneyim paylaşımında bulunmak yer aldı. Ziyarette, Başkan Dr. Cemil Tugay’a eşinin yanı sıra İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, Genel Koordinatör Pınar Barış Karayılanoğlu, İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ Genel Müdürü Emrecan Durmaz, Dış İlişkiler Danışmanı Onur Eryüce ve Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanı Gökçe Başkaya da eşlik etti.
İlişkileri daha da derinleştireceğiz
Başkan Dr. Cemil Tugay, ziyaretinin ilk gününde Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte ile bir araya geldi. Tugay, “1995’ten bu yana Bremen ile İzmir arasında bir kardeş şehir ilişkisi var. Bu bağlamda, ilişkilerimizi geliştirmek ve var olan bağı güçlendirmek istiyoruz. Diğer ülkeler ve şehirlerle daha fazla iş birliği yapmamız gerektiğine inanıyorum. Şehirler uluslararası ilişkilerin ötesinde birbirleriyle de bağlar kurmalı ve deneyimlerinden faydalanmalıdır. Kardeş şehirlerimizle ve yakın hissettiğimiz ülkelerle daha yoğun iş birlikleri yapmayı planlıyoruz. Deneyim paylaşmanın bile büyük katkıları olabilir. Çevre ve iklim sorunları, demokrasi gibi konularda dayanışma ağları kurmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
İki taraflı ekonomik gelişimi destekleyeceğiz
Bremen Belediye Başkanı Dr. Andreas Bovenschulte, Bremen ve İzmir arasındaki kardeş şehir ilişkisinin önemine vurgu yaparak, “Dünya genelinde demokrasi maalesef yeterince ilerlemiyor. Bu nedenle, aramızdaki iletişim ve ortak çalışmalar oldukça değerli. İki liman şehri olarak ekonomik iş birliklerini destekleyeceğiz. Bremen olarak İzmir’deki şirketlerin çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Amaç, her iki şehrin de ekonomik olarak gelişmesini sağlamaktır. Kardeş şehir olma durumu sadece zihinde değil, aynı zamanda kalpte de yer etmelidir.” dedi.
İş birliği etkinliği yapılacak
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, oda olarak yürüttükleri projeleri paylaştı. Özgener, “Türk-Alman Yatırım ve İş Birliği Günü” adı altında bir etkinlik düzenleyeceklerini belirterek, “3 Aralık 2024’te yaklaşık 30 Alman firması İzmir’de olacak. Bu, İzmir’de gerçekleştirilecek ilk etkinlik olacak.” dedi.
Özel ziyaretin anısı
Görüşmenin ardından Bovenschulte, Tugay ve heyetine UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan belediye binasını gezdirdi. Başkan Tugay, Bremen’in Altın Kitabı’na bir mesaj yazarak bu anlamlı ziyaretin kalıcı bir hatırasını bıraktı. Altın Kitap, resmi ziyaretlerin tarihi bir sembolü olarak Cumhurbaşkanları ve başbakanlar gibi kıymetli konukların mesajlarını içermektedir.
Bremen Parlamentosu Başkanı ile görüşme
Başkan Dr. Cemil Tugay ve İzmir heyeti, Bremen programının ikinci gününde Bremen Parlamentosu Başkanı Antje Grotheer ile buluştu. Tugay, “Bremen ile daha yoğun ve iş birliğine dayalı çalışmalar yapmak istiyoruz.” dedi. Grotheer, İzmir’de yaşanan yangın felaketini sorması üzerine Tugay, “İklim krizi ile ilgili alacağımız önlemler üzerinde ciddi çalışmalar yürütüyoruz. İzmir bu alanda iddialı bir şekilde öncü çalışmalar yapıyor. Hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı hem de Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olarak en fazla öncelik vereceğim konu bu olacak. Avrupa’da iklim krizi ile ilgili birçok çalışma yürütülüyor ve bu konuda sizin tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz.” şeklinde yanıt verdi.
Dijital ikiz şehir projeleri oluşturulacak
Başkan Tugay, İzmir’in yenilenebilir enerji endüstrisinde Türkiye’nin önde gelen kenti olduğunu ve Wenergy – Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı düzenlediklerini belirtti. Yapay zekâ destekli akıllı şehir uygulamalarını İzmir’e entegre etmek istediklerini vurgulayan Tugay, “Bremen ile birlikte bir dijital ikiz şehir projesi gerçekleştireceğiz. Burada iklim değişikliği ile ilgili verileri daha yoğun bir şekilde toplayarak analitik temellere dayalı önlemler almayı hedefliyoruz.” dedi. Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ’nin (İZTEKNOLOJİ) gerçekleştirdiği projeleri de aktardı.
Heyecan verici projeler üzerinde çalışacağız
Bremen Parlamentosu Başkanı Antje Grotheer, iklim krizi ile mücadelede akıllı şehir yaklaşımlarını benimsediklerini dile getirerek yeşil enerji konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Grotheer, İzmir ile Bremen arasındaki ikiz şehir çalışmasının çok heyecan verici olduğunu ve projenin gelişimini dört gözle beklediğini söyledi. İzmir ve Bremen’de ekolojik ve çevresel projeler üzerinde çalışan ekiplerin bir araya gelebileceği ve akıllı şehir uygulamaları üzerine fikir alışverişi yapma imkanını vurguladı.
Çevre bilincini artırmak için teknoloji fuarı
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, iklim krizi konusunda farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekerek, “Bu konuda büyük kurumlara düşen görevler var. Bremen’in bu konudaki yaklaşımını çok takdir ediyorum. Türkiye’de, özellikle İzmir’de bizler gibi büyük kuruluşların toplumda bu farkındalığı oluşturmaları gerekir. Bu sebeple Wenergy – Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’nı düzenledik.” şeklinde konuştu.
Dijitalleşme ve yapay zeka sunumları
Başkan Tugay, ayrıca Constructor Üniversitesinden Lojistik Mühendisliği, Teknolojileri, İşletme, Sosyal ve Karar Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Yılmaz Uygun ve bilişim alanında uzman iş insanı Bülent Uzuner ile bir araya geldi. Uzuner, dijitalleşme üzerine bir sunum yaparken, Uygun kendi bölümünde yürütülen dijitalleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Uygun, yapay zekânın üretim süreçlerine entegrasyonu gibi konulara da değindi ve şehirlerde yapay zeka uygulamalarının potansiyelini tartıştı.
Tugay ve heyeti ticaret odalarıyla buluştu
Ziyaretler sırasında heyet; Bremen Ticaret Odası Başkan Yardımcısı André Grobien, Bremen Zanaatkârlar Odası Başkanı Thomas Kurzke ve Bremen İşveren Birlikleri Başkanı Cornelius Neumann-Redlin ile görüştü. Toplantılarda, İzmir ile Bremen arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için atılacak adımlar konuşuldu. Başkan Dr. Cemil Tugay, “İzmir, bir ticaret ve liman kenti. Türkiye’nin Batı’ya en yakın zihniyet yapısına sahip olduğu inancındayız. Doğru kurumların birbirleriyle iletişim kurması ve heyetlerin sürekli irtibat içinde olması, ilerlemenin sağlanması açısından kritik bir ihtiyaç.” şeklinde belirtti.
Kardeş oda olma arzusu
Ticaretle sınırlı kalmayıp üniversitelerle iş birliği de yapmak istediklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ortak projelerin temeli doğru iletişim kurmak. İzmir ve Bremen iki kardeş şehir, biz de buradaki odalarla kardeş oda olmayı çok istiyoruz.” dedi. Üyeler ise iş birliği için mementler olduğunu ve yapılacak aksiyonların vize sorunlarını çözebileceğini belirtti. Odalar, iş birliği yapma isteğini de dile getirdi.
Senatör Özlem Ünsal ile toplantı
İkinci günün sona ermesiyle birlikte, Bremen’deki İmar, Ulaşım ve Kentsel Gelişimden Sorumlu Senatör Özlem Ünsal ile bir araya gelindi. Bremen’deki ilk Türk kökenli senatör olan Özlem Ünsal, gerçekte İzmirli olmamasına rağmen yüreğiyle İzmirli hissettiğini ve kentine büyük sevgi beslediğini ifade etti. Başkan Dr. Cemil Tugay’ı yeni görevi vesilesiyle tebrik etti. Ortak projeler geliştirmek için birçok fırsatın bulunduğunu, kültürle bisiklet, ticaretle ulaşım gibi alanlarda iş birliği yapabileceklerini belirtti. Ayrıca, yaptıkları girişimler sayesinde Bremen’den Türkiye’ye neredeyse her gün uçuşların olduğunu da aktardı.