1. Haberler
  2. İzmir
  3. İzdemir Termik Santrali’ne ÇED İtirazı: Hukuk Mücadelesi

İzdemir Termik Santrali’ne ÇED İtirazı: Hukuk Mücadelesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu ile Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) üyeleri, İzmir Bölge Adliyesi önünde bir araya gelerek İzdemir Termik Santrali’nin ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için itiraz davası açmıştır. İtiraz dilekçesi sonrasında EGEÇEP Sözcüsü Av. Arif Ali Cangı, basın toplantısında şunları söylemiştir: “Aliağa’da bulunan ithal kömüre dayanan İzdemir Enerji Santralı-II termik santralına ilişkin daha önce verilen tüm Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararları mahkemeler tarafından iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi bu duruma ilişkin ihlal kararı vermiştir, ama bu kararlara yeterince riayet edilmemektedir. 17 Haziran 2010’da alınan ÇED Olumlu kararı, İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından 16 Aralık 2016 tarihinde iptal edilmiştir. Ancak, bu karar, 2009/7 sayılı genelgeyle geçersiz kılınmıştır. Daha sonra, İzdemir Enerji Santrali-II projesi için 22 Mart 2017 tarihinde yeniden bir ÇED olumlu kararı verilmiştir. Bu kararın iptaline yönelik açılan davada İzmir 5. İdare Mahkemesi, 26.10.2018 tarihinde iptal kararı almıştır. Ancak Danıştay, bu kararı bozmuş ve davanın reddine kesin olarak karar vermiştir.”

Taraflara Tebliğ Edilmedi

Cangı, sözlerine devam ederek mahkemenin iptal kararının taraflara henüz tebliğ edilmemesine dikkat çekmiştir. “İptal kararı taraflara ulaşmadan, aynı genelgeye dayanılarak 28.12.2018 tarihinde yeni bir ÇED olumlu kararı verilmiştir. İzmir 5. İdare Mahkemesi, 14.11.2019 tarihinde davanın reddine karar vermiştir. Bu karar Daıştay tarafından onaylanarak kesinleşmiştir. Anayasa Mahkemesi, 13.12.2023 tarihlerinde verdiği kararda özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine hükmetmiştir. Bu karar sonucunda İzmir 5. İdare Mahkemesi, 2024/495 ve 2024/496 Esas sayılarında 31.12.2024 tarihli bir kararla, 22.03.2017 ve 28.12.2018 tarihli ÇED olumlu kararlarını iptal etmiştir. Fakat, bu mahkeme kararları 5 Şubat 2025’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tebliğ edilmiştir. Anayasanın 138. maddesine göre, kararların gecikmeksizin, 2577 Sayılı İYUK’un 28. maddesine göre ise en geç 30 gün içinde uygulanması gerekiyordu. Ancak, yine 2009/7 sayılı genelgeye dayanarak, Anayasa Mahkemesi’nin kararı göz ardı edilmiştir.” şeklinde konuşmuştur.

AYM Kararı Yok Sayıldı

Cangı, Anayasa Mahkemesi’nin kararının hiçe sayıldığını belirterek, “Yeni bir ÇED raporu hazırlanmasına hız verildi, fakat halkın katılımı toplantısı düzenlenmedi. 14 Şubat’ta düzenlenen İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında EGEÇEP ve TTB temsilcileri itirazlarını dile getirdiler, ancak bu itirazlar dikkate

İzdemir Termik Santrali’ne ÇED İtirazı: Hukuk Mücadelesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.