1. Haberler
  2. SİYASET
  3. İşsizlik Fonu ve Emekli Aylıkları Gündemde!

İşsizlik Fonu ve Emekli Aylıkları Gündemde!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Genel Kurulda teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muş, özellikle Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) hakkında bilgi vererek, EÜAŞ’ın Türkiye’deki elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 16’sını sağladığını belirtti. Bunun yanı sıra EÜAŞ’ın bünyesinde 3 tane kömür santrali, 45 tane hidroelektrik santrali (HES) ve 6 doğal gaz çevrim santrali bulunduğunu ifade etti.

Milletvekillerinin, İşsizlik Sigortası Fonu’nun işçiler için değil işverenler için kullanıldığı yönündeki eleştirilerine yanıt veren Muş, bu teklifte özellikle çalışanları destekleyecek bir maddenin yer aldığını vurgulayarak, İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaçlarına da değindi. Muş, fonun kuruluş amacının prim ödeyenlere işsiz kaldıkları dönemde ödeme yapmakla birlikte, aynı zamanda istihdamı koruyucu ve artırıcı tedbirler almak, iş gücünün niteliklerini artırmak ve iş gücü piyasası araştırmaları yapmak olduğunu belirtti.

Muş, İşsizlik Sigortası Fonu’nun, 2024 yılı sonu itibarıyla 359 milyar lira seviyesinde olduğunu açıkladı. Bu doğrultuda fondan yapılan harcamaların yüzde 60,7’sinin doğrudan iş gücüne ve işsizlere yönelik harcamalardan oluştuğunu belirtirken, yüzde 35,69’unun istihdamı koruma ve artırma amacıyla sağlanan ilave istihdam destek teşvik ödemelerini kapsadığını ifade etti. Yüzde 3,61’inin ise fon yönetiminin ve halka sunulan hizmetlerin etkinliğinin artırılması amacıyla yapılan harcamalardan oluştuğuna dikkat çekti.

Ayrıca, en düşük emekli aylığının 14 bin 469 lira olarak belirlenmesine dair Muş, bu düzenlemenin 2025 yılı Ocak ödeme döneminden itibaren geçerli olacağını belirtti. Muş, teklifin Meclis’te onaylanması ve yürürlüğe girmesi halinde herhangi bir hak kaybının yaşanmayacağını ve 2025 Ocak aylıklarının fark ödemelerinin yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Muş, 2024 yılı asgari ücret desteği hakkında da bilgiler paylaştı. 2024 yılının 11 ayında asgari ücret desteğinden aylık olarak ortalama 1 milyon 463 bin 933 iş yerinin yararlandığını belirtti. Toplamda 45 milyar 760 milyon lira destek sağlandığını kaydederek, 2016 yılından günümüze kadar toplamda 131 milyar 190 milyon lira destek sağlandığını ifade etti. Bunun yanı sıra, yapılan düzenlemenin aylık 5 milyar 260 milyon lira, yıllık ise 63 milyar 130 milyon lira maliyetinin olacağı öngörüsünde bulundu.

3 Kurum Teklif İçinde Bulunmuyor

Mehmet Muş, teklifin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlamaya devam etti. “Teklifin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ilişkin hükmüyle belediye şirketlerine kayyım atanıp atanmayacağı” konusunda gelen bir soruya yanıt verirken Muş, belediyeler bünyesinde işlenen suçların bu düzenleme kapsamına alınmadığını vurguladı. TMSF’nin belediye başkanlıklarına ve şirketlerine kayyım atanmasının bu düzenleme içerisinde yer almadığını ifade etti.

Ayrıca, asgari ücret işveren desteğinden yararlanamayan şirketler hakkında da bilgi veren Muş, bunun yalnızca belediye şirketleri ile sınırlı olmadığını, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve İl Özel İdarelerinin şirketlerinin de bu destekten yararlanamayacağını belirtti. Bu düzenlemenin amacı, kamu kurum ve kuruluşlarına

İşsizlik Fonu ve Emekli Aylıkları Gündemde!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!