Müftüzade Gülcü İsmail Efendi’nin 1888 yılında Bulgaristan’ın Kızanlık kentinden bastonunun içinde getirdiği gül çiçeği, zamanla Türkiye’nin Isparta bölgesinde ekilerek çoğaldı. Bugün, bu gül çiçeği, binlerce dönüm arazide üretilmekte ve yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline gelmiştir. Isparta, gülü ile tanınan bir şehir olmaktan öte, bu çiçek sayesinde önemli bir ekonomik aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Kentte yaklaşık bir ay sürmesi beklenen gül hasadı için bahçelerde mesaiye başlanmıştır. Üreticiler, gül yapraklarındaki yağ keselerinin güneşin etkisi ile zarar görmemesi için sabahın erken saatlerinden itibaren bahçelerde çalışmaktadır. Bu yoğun çalışma sonucunda topladıkları güller, hemen “alım merkezi” adı verilen fabrikalara ulaştırılmaktadır.
Burada güller, sıcak su kazanlarında kaynatılmaya başlanıyor. Kaynatma işleminin ardından gülden elde edilen yağlı su, farklı kazanlara aktarılmakta ve ikinci kaynatma işlemi sonrasında yağ sudan süzülerek ihracata hazır hale getirilmektedir. Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü İbrahim Işıdan, bu hasat sezonunun düşük rakımlı bölgelerde başladığını ve hava sıcaklıklarının artmasıyla hız kazanacağını belirtmiştir.
Ancak bu yıl, ülke genelinde birçok bölgede yaşanan zirai don nedeniyle hasada oldukça olumsuz bir şekilde başlanmıştır. İbrahim Işıdan, “Hasada bu yıl biraz hüzünlü başladık. Yaşadığımız zirai don gülleri de etkiledi. Özellikle ilk çıkan tomurcuklarda yaklaşık yüzde 35 oranında kayıp söz konusu. Umarım önümüzdeki günlerde hava koşulları ideal düzeyde devam eder.” ifadelerini kullanmıştır.
Gül Turizmi de İlgi Görüyor
Isparta’da gül ve gül ürünleri ile gelişen turizm hareketliliği de büyük bir ilgi görmektedir. Yerli ve yabancı turistler, hasat dönemlerinde şehre akın ederek gül bahçelerini ziyaret etmektedir. İbrahim Işıdan, “Gül zamanı” olarak adlandırılan dönemin, Isparta’yı alternatif bir turizm rotası olarak öne çıkardığını vurgulamaktadır. Ayrıca, gelen ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlamak için çaba sarf ettiklerini belirtmektedir.
İzmir’den Isparta’ya gül bahçelerini ziyarete gelen bir misafir olan Saadet Dinçbilen, “Çok güzel bir deneyim oldu. Çok mutlu olduk. Mis gibi bir havası var, doyamadık. Ortam harika.” şekl