İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99’u aşkın şüpheli hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamalarında gündeme gelmiştir. İlgili soruşturma, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlamış olup, İBB’ye bağlı Kültür AŞ üzerinden yürütülen açık hava reklam alanlarının kiralanması süreçlerinde iddia edilen 4 milyar liralık kamu zararı ile ilişkilidir.
- İBB’den reklam panoları izni alımında 4 milyar liralık kamu zararı iddiası
Soruşturma kapsamındaki tanıklardan A.T, İBB’nin reklam şirketleriyle olan ilişkileri ve Kültür AŞ’nin ihale süreçlerindeki usulsüzlükler hakkında detaylı bilgiler vermiştir. A.T, İmamoğlu döneminde gerçekleştirilen ihalelerin sonucunun önceden belirlenmiş şirketlere verildiğini ve bu süreçte hileli yöntemlerin kullanıldığını ifade etmiştir. Kendisi, bu ihalelerde katılımcı firmaların önceden belirlenerek, şartnamenin ona göre düzenlendiğini ve böylelikle kazananın önceden belirlendiğini iddia etmektedir.
İhalelerdeki Usulsüzlükleri Anlattı
A.T, örneklendirme yaparak şu bilgileri aktarmıştır: “50 adet billboard ihalesinde kazanan şirket, yalnızca 10 adet iş yaparken, geriye kalan 40 tanenin ücreti, hiçbir işlem yapılmadan aracı kişilerle paylaşılmaktadır. Bu şekilde büyük miktarda yolsuzluk yapılmaktadır. Asıl yolsuzluklar ise kiralama ve organizasyon kısmında mevcuttur.” İddiaya göre, Ekrem İmamoğlu, Murat Ongun, Subaşı ailesi ve başka şirketlerle bağlantılı olarak yolsuzluklar gerçekleştirmektedir.
Bununla birlikte, Kabil Taşçı isimli şüpheli, naylon fatura keserek yolsuzluklarına devam etmekte ve bu yöntemi kullanarak lüks araçlar ve evler edinmiştir. A.T, bunun gibi yıllardır yolsuzluk yapan kişilerin isimlerini derleyerek savcılığa sunacağını belirtmektedir.
Tanık ayrıca, İBB’de çalışan zabıtaların reklam panolarını izinsiz sökerek yeni ihaleleri hazırladıklarını ifade etmiştir. “Bu şekilde rant sağlanıyor” diyen A.T, ilişkili isimler arasında Murat Kapki’yi de anmakta ve onun İmamoğlu’nun başkan seçilmesiyle birlikte büyük bir servet kazandığını iddia etmektedir. Ayrıca, Hüseyin Koksal isimli iş insanının seçim dönemindeki sponsorluğu sayesinde yolsuz ilişkilere girdiğini belirtmiştir.
Naylon Fatura İddiaları
A.T, Subaşı ailesinin İmamoğlu’na yakın durumda olduğunu ve bu aile ile şirketlerinin son yıllarda büyük kazanç sağladıklarını ifade etmiştir. “Naylon fatura kesimiyle büyük paraların kaybolduğu bilinmektedir” dedikten sonra, bir çok isim ve şirketin naylon fatura düzenlediğini ve akabinde gayriresmi paralar toplandığını belirtmiştir. Bu paraların, seçim döneminde İmamoğlu’nun mitingleri ve afişleri için harcandığı iddiası dikkat çekmektedir.
Daha önce de üç kez ifade veren A.T, İBB’deki yolsuzlukların ve sahte fatura kesimlerinin yanı sıra, bu işlerin organizasyonunda yer alan kişiler hakkında detaylı bilgiler vermiştir. İlgili ifadelerinde, sahte fatura kesen kişi ve şirketlerin adlarını belirtmiş ve bu isimlerin araştırılması gerektiğini savunmuştur. Ayrıca, Murat Ongun ve S.T.’nin bu yapılanmaların başında yer aldığını vurgulamıştır.