Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Yeni İlaç ve Tıbbi Ürün Düzenlemeleri
Bakanlık tarafından 25 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği”nde önemli düzenlemelere yer verildi. Bu düzenlemelere ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, geri ödeme listesine eklenen ilaçların detayları kamuoyuyla paylaşıldı.
Yeni düzenleme ile geri ödeme listesine toplam 16 ilaç eklenmiştir. Bu ilaçlar arasında 1 adet geleneksel bitkisel tıbbi ürün (GBTÜ), 1 adet özel amaçlı tıbbi mama, 5 adet kanser tedavisinde kullanılan ilaç ve 11 adet farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç bulunmaktadır. Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının ortak çalışmaları sonucunda bu liste yeniden güncellenmiştir.
Geri ödeme listesine eklenen ilaçlar arasında halk arasında “tavşan memesi” olarak bilinen bitkiden elde edilen bir ürün de yer almaktadır. Bu geleneksel bitkisel tıbbi ürün, kronik venöz yetmezlik ve buna bağlı ödemlerin tedavisinde hekim reçetesi ile kullanılmaktadır. Ayrıca, özel beslenme gerektiren hastalara yönelik tıbbi gıda da geri ödeme listesine alındı.
Kanser tedavisi için 5 yeni ilacın girişiyle, bu ilaçların 3’ü multiple myelom (kemik iliği kanseri), 1’i prostat kanseri ve 1’i cilt kanseri tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, otizm ve Smith-Magenis Sendromu gibi gelişimsel bozukluklar için de bir ilaç geri ödeme listesine dahil edilmiştir. Listede, şizofreni tedavisi, böbrek hastalıkları ve HIV gibi hastalıklarda kullanılan ilaçlar da bulunmaktadır.
Düzenlemelerle Genişleyen Endikasyonlar
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenleme ile bazı ilaçların endikasyonları genişletilmiştir. Örneğin, kalbin yeterli miktarda kan pompalayamadığı ve bu durumun yaşamı tehdit eden kardiyojenik şok tedavisinde bu ilaçların geri ödemesinin yapılabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, daha önce geri ödeme listesinde bulunmayan bir ilacın, yaşları 18 ve üzerindeki atopik dermatit hastaları için de geçerli olduğu ifade edilmiştir.
Aile Hekimlerinin Rolü ve İlaç Raporları
Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişikliklerle, aile hekimleri tarafından reçete edilebilecek ilaçların sayısı artırılmıştır. Aile hekimliği uzmanları ve iç hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenebilen ilaç raporları daha geniş bir kapsamda ele alınmıştır. Örneğin, bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve cilt hastalıkları için özel şampuanlar aile hekimleri tarafından raporsuz olarak reçete edilebilecektir.
Diğer önemli düzenlemeler arasında, aile hekimlerinin çölyak hastalarına yönelik özel formüllü gıda ürünleri için rapor düzenleyebilme yetkisi bulunmaktadır. Ayrıca, 2-5 yaş aralığındaki çocuklar için nasal kortikosteroid preparatlarını reçete edebilecekleri belirtilmiştir. Kilo düşürmeye yönelik lipid düşürücü ilaçların yeniden rapor yenileme işlemleri de aile hekimleri tarafından gerçekleştirilebilecektir.
Yeni İbare Değişiklikleri ve Eklemeler
Son olarak, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan bazı ibare değişiklikleri de önemli bir yer tutmaktadır. “Üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucuları” olarak değiştirilmiştir. Ayrıca, parenteral demir preparatları ile ilgili düzenlemelere anestezi ve reanimasyon branşının da eklendiği belirtilmiştir.