Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024/25 kuru incir ihracat sezonunda iklim değişikliği nedeniyle aflatoksin ve okratoksin oluşumu artışını dile getirerek önemli konuşmalara imza attı. Işık, ürünlerin ilk etapta ihraç pazarlarında imha edilmesi sürecini şu sözlerle anlattı:
“Başlangıçta ürünlerimiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkelerde imha edilmeye başlandı. Avrupa Birliği ile temaslarımız sonrasında ürünlerimizin imhasını durdurmayı başardık ve Türkiye’ye iadelerini sağladık. Ancak bu kez ürünlerimizi yurda sokma konusunda zorluklar yaşamaya başladık. İzmir’de Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle toplantılar düzenledik ve Ankara’dan Genel Müdür Yardımcıları Türkiye’ye geldi. Ancak sorunlar hâlâ giderilemedi. Devletle iş birliği içinde sorunları çözmek için toplantı talep ediyoruz ama henüz somut bir ilerleme kaydedemedik. İhracatçılar olarak büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Fransa’ya ihracatta yüzde 4’lük bir artış sağladık. Bugün kuru incir ihracatı 70 bin tona, toplam üretim ise 90 bin tona ulaşmış durumda. Bu başarı, az sayıdaki ihracatçının gayreti sayesinde elde edildi. İklim değişikliği küresel bir sorundur ve çözüm için üreticiler, tüccarlar, ihracatçılar ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ortak hareket etmeliyiz. Üzümle ilgili sorunları çözmek amacıyla bir çalıştay düzenledik. İncir sorunları için de benzer bir çalıştay yapmayı planlıyoruz.”
İhracatta Başarılı Bir Yıl Geçirdik
Mehmet Ali Işık, 2024 yılında gerçekleştirdikleri fuar ve projelerin birleşimi sayesinde Türk kuru meyve ihracatında önemli bir başarı elde ettiklerini belirtti. Bu yıl Türkiye’nin kuru meyve ihracatının 1 milyar 856 milyon dolara ulaşarak yıllık yüzde 15,5 oranında büyüdüğünü ifade eden Işık, Ege Bölgesi’nin bu ihracatta 1 milyar 100 milyon dolarla en büyük payı aldığını belirtti.
Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında tanıtımını sağlamak üzere yürütülen Turkish Tastes adlı TURQUALITY Projesi’nin de büyük başarılar sağladığını belirten Işık, bu projede 6. yıla girdiklerini vurguladı. Özellikle Nevada Üniversitesi ve Amerika Aşçılar Federasyonu ile kurulan iş birliği sonucunda, kuru meyve ve diğer gıdalardaki ihracatta büyük kazançlar elde ettiklerini, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara çıktığını vurguladı.
“AB’ye Bağımlılığımız Azaldı”
Türk gıda ürünlerinin Japonya ve Çin pazarlarında da etkili bir şekilde tanıtımını gerçekleştirdiklerini belirten Işık, bu projelerin Avrupa Birliği’ne olan bağımlılıklarını azalttığını ifade etti. Kuru incir ihracatında Avrupa Birliği’nin payının yüzde 50’lerden yüzde 38’e gerilediğini, kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar ve kuru incirde 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaştıklarını belirtti. 1,1 milyar dolarlık eski ihracat rekorunu kırarak sektör olarak önemli bir başarı sağladıklarını belirten Işık, tüm bunların ihracatçıların yoğun çabaları sayesinde mümkün