1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. İhracatçıya Dijital Destek: Yeni Yönetmelik Yayımlandı

İhracatçıya Dijital Destek: Yeni Yönetmelik Yayımlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de ihracatçı firmalara yönelik devlet yardımları konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Bakanlıkça hazırlanan “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kapsamında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan Yapılan Ödemelere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklik, ihracatçıların devlet desteklerine daha kolay erişim sağlamalarına olanak tanıyacak bir dizi düzenlemeyi içeriyor.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Bakanlık, ihracatçı firmalar için yürüttüğü programlara erişimin kolaylaştırılması amacıyla son yıllarda önemli dijital dönüşüm projelerini hayata geçirmekte. İhracata yönelik devlet yardımları sayesinde yıllık ortalama 20 bin yararlanıcı, Türkiye’nin ürünlerinin tanıtımına, pazarlanmasına ve ihracatına yönelik faaliyetlerde destekleniyor. Ancak bu süreçlerin daha da hızlandırılması, kolaylaştırılması ve gerekli belgelerin sadeleştirilmesi için de çalışmalar devam etmekte.

Son 5 yıl içerisinde, 51 bin kayıtlı yararlanıcıya ulaşmayı başaran Destek Yönetim Sistemi (DYS) aracılığıyla, başvuru sonuçlanma sürelerinin kısaltılması sağlanacak. Aynı zamanda fiziksel evrak ibrazının minimuma indirilmesi için yeni bir uygulama devreye alındı. Bu yaklaşım, işlem sürecini daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor.

Yeni yönetmelik değişikliği ile birlikte, ihracatçı firmaların devlet desteklerinden yararlanabilmesi için gerekli olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi borcunun kontrol süreci dijital ortama taşındı. Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve SGK arasında yapılan süreç iyileştirme ve dijital entegrasyon çalışmaları doğrultusunda, fiziksel evrak ibrazı ortadan kaldırıldı. Bunun yanı sıra kontrollerin ödeme aşamasında güncel borç bilgilerine dayalı olarak yapılması sağlandı.

Böylece hak edişlerin yararlanıcılara daha kısa sürede aktarılması, finansmana erişimin hızlandırılması ve destek programlarının ihracata katkısının artırılması hedefleniyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırmak ve uluslararası pazardaki rekabet gücünü güçlendirmek açısından büyük önem taşıyor.

İhracatçıya Dijital Destek: Yeni Yönetmelik Yayımlandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!