Bakan İbrahim Yumaklı, Mardin’de düzenlenen “Ulusal Hububat Konseyi 2025 Hasat Öncesi Hububat Kongresi”nde yaptığı konuşmada, kongrede Türkiye’nin stratejik ürünleri arasında yer alan hububat üretimiyle ilgili birçok konu üzerinde duracaklarını belirtti. Yumaklı, kongreden elde edecekleri verilerin Bakanlık için son derece önemli olacağını vurguladı. Ayrıca, bu kongrenin sadece belirli bir ürün grubunun değerlendirilmesi olmadığını, tarımın genel stratejik gücünün ve gıda arz güvenliğinin temel unsurlarını da kapsadığını ifade etti.
Bakan Yumaklı, iklim değişikliği ile ilgili yaşanan sorunlara da dikkat çekerek, ülkenin çeşitli bölgelerinde sel, kuraklık ve don gibi iklim olayları yaşandığını aktardı. Örneğin, iki hafta önce yaşanan zirai don olayının, özellikle meyve çeşitleri üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu belirtirken, sıcaklıkların eksi 17 dereceye kadar düştüğünü ifade etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilerin, çiftçilerin üretkenliğini son derece etkilediğine dikkat çeken Bakan, bu durumun ciddiyetinin tüm paydaşlar tarafından fark edildiğini belirtti.
Bakan Yumaklı, tarımsal üretimin açık alanlarda yapılmasının çeşitli riskler doğurduğunu dile getirerek, bu noktada bazı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Özellikle eksi 6 derecenin altındaki sıcaklıkların mevcut metotlar tarafından yeterince ele alınamadığını belirten Yumaklı, Cumhurbaşkanı’nın bu durumu yakından takip ederek kendilerine gerekli talimatları verdiğini kaydetti. Konu üzerine yapmış oldukları açıklamalarda, üreticilerin yanında olduklarını ve onlara destek vermek için seferber olduklarını vurguladı.
Üreticileri TARSİM Sigortası Yapmaya Davet Ediyorum
Bu bağlamda, tarım sigortasının öneminin daha da anlaşıldığını dile getiren Yumaklı, TARSİM sigortasının devlet tarafından yüzde 70 oranında karşılandığını ifade ederek üreticileri bu sigortayı yaptırmaya davet etti. Özellikle buğday ve arpa gibi ürünler için gelir koruma sigortası imkânlarının da bulunduğunu söyleyen Bakan, çiftçilerin iklim değişikliği ile uyumlu, soğuğa dayanıklı ve kuraklık toleranslı tohumlar edinmeleri için çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Hububat grubu ürünlerin dünya genelinde stratejik öneme sahip olduğunu belirten Yumaklı, mısır, çeltik ve buğdayın en çok üretilen hububat ürünleri olduğunu ifade etti. Dünyada tahıl üretiminin 2025-2026 pazarlama yılında yeni bir zirve yapacağı öngörülmektedir ve bu tahminin, bir önceki yıla göre 70 milyon tonluk bir artışla 2,4 milyar tona ulaşması beklenmektedir.
Son 20 Yılda Verimdeki Artış Yaklaşık Yüzde 31 Oldu
Türkiye’nin de hububat üretim potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Yumaklı, tarım alanları içinde hububatın en fazla ekim alanına sahip olduğunu ifade etti. Ülkenin tarım alanlarının nadasa bırakılanlar hariç yüzde 69’unun tarla ziraati ile kullanıldığını söyleyen Bakan, bu oran içinde hububatın yüzde 68’lik bir paya sahip olduğunu aktardı. 2024 yılı rakamlarına göre, tarla bitkileri ekim alanının 544 bin dekar artışla toplam 167.9 milyon dekara ulaştığını bildirdi.
Kongrede ayrıca, Bakan Yumaklı, Türkiye’nin un ve makarna ihracatında da önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, başarının ardındaki tüm paydaşlara teşekkür etti. Verimli ve kaliteli üretimin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Bakan, son dönemlerde tarımda riskleri taşıyabilen üretimlerle ilgili önemli uygulamaların devreye alındığını belirtti.
TMO Hazırlıkları Devam Ediyor
Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri