Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden oluşan Karma Komisyon, Genel Kurul tarafından Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) seçilecek beş üye için belirtilen aday adaylarının üç katını belirlemek üzere toplandı. Toplantıya, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlık etti.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Beyazıt, toplantının açılışında, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için Allah’tan rahmet diledi. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel‘e yönelik saldırıyı kınayarak, “Siyaset kurumuna yapılan hiçbir saldırıyı asla kabul edilemez buluyoruz.” dedi.
Beyazıt, HSK üyeliği için başvuru yapan adayların başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığının tespit edilmesi ve seçim evrakının hazırlanmasına yönelik çalışmalar yürüten Alt Komisyonun raporunun sunulduğunu belirtti. Alt Komisyon üyelerine yaptıkları özverili çalışmalar nedeniyle teşekkür eden Beyazıt, Alt Komisyon Başkanı Murat Alparslan‘a söz verdi.
“101 aday adayının başvurusu geçerli bulunmuştur”
Alparslan, aday adayları ile ilgili incelemelerin ardından 101 aday adayının başvurduğunu açıkladı. Tüm başvuru yapanların, mevzuat gereğince ve TBMM’nin ilan duyurusunda öngörülen şartları taşıdığının tespit edildiğini ifade etti.
Karma Komisyon Başkanı Beyazıt, “Alt Komisyonca yapılan incelemeler sonucunda 48 Yargıtay üyesi, 6 Danıştay üyesi, 39 avukat ve 8 öğretim üyesi olmak üzere toplam 101 aday adayının başvurusu geçerli bulunmuştur.” açıklamasında bulundu.
CHP’den “15 aday için ayrı ayrı oylama yapılsın” talebi
Toplantı esnasında CHP milletvekilleri, belirlenecek on beş adayın her biri için ayrı ayrı oylama yapılmasına yönelik bir önerge sundu. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, komisyonun her bir üyelik için üç aday belirleyeceğini ve bu adayların üç aşamada tespit edileceğini belirtti.
Tezcan, Anayasadaki seçim usulüne ilişkin hükümleri hatırlatarak, birinci oylamada üye sayısının üçte iki çoğunluğunun aranacağını, gerekli çoğunluk sağlanamazsa ikinci oylamada beşte üç çoğunlukla seçim yapılacağını dile getirdi. Ayrıca, oy birliği sağlanamazsa en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile belirlemenin yapılması gerektiğini savundu.
Bülent Tezcan, bu sebeple