1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Havacılıkta Yapay Zeka Gelişimi Antalya’da Tartışıldı

Havacılıkta Yapay Zeka Gelişimi Antalya’da Tartışıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından ev sahipliği yapılan ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) işbirliğiyle Antalya’da gerçekleştirilen “AI In The Sky: A Unified Approach with ICAO” (Gökyüzünde Yapay Zeka: ICAO ile Birleşik Bir Yaklaşım) etkinliği, havacılık sektöründe yapay zeka teknolojilerinin katkılarını mercek altına aldı. Bu kapsamda, yapay zeka uygulamaları, yasal düzenlemeler, hukuki altyapı ve dijitalleşme gibi çeşitli konular tartışıldı.

Etkinlikte, SHGM’nin geliştirdiği İHA Takip Sistemi ve uçuş emniyeti için havalimanlarının çevresindeki yerleşim yerlerine yönelik kriterlerin belirlenmesine yardımcı olan Mania sistemleri tanıtıldı. Söz konusu sistemler, havacılıkta güvenliği artırmak ve dijital dönüşümü desteklemek amacıyla gerçekleştirilen son yenilikler arasında yer aldı.

SHGM’nin yapay zeka destekli projeleri, uluslararası sivil havacılık yöneticileri tarafından büyük bir beğeni ile karşılandı ve işbirliği teklifleri alındı. SHGM Müdürü Kemal Yüksek, bu tür uygulamaların dünyada ilk kez kendileri tarafından sunulduğunu açıklayarak, ICAO Genel Sekreteri Juan Carlos Salazar’ın çalışmayı çok beğendiğini belirtti. Yüksek, “Sivil havacılık yönetiminden beklenmeyen bir şeydi bu. Teknolojiyi bu kadar önemseyen, çözümler üreten bir yaklaşım, bizleri çok mutlu etti.” dedi.

Etkinlikte, ICAO’nun TRAINAIR Plus Programı Direktörü Jorge Vargas’ın katılım sağlayarak SHGM’nin dijitalleşme ve büyük veri merkezli kurumsal dönüşüm modelini detaylı bir şekilde sorguladığı ifade edildi. Yüksek, Vargas’ın Türk sivil havacılığına yönelik işbirliği teklifinde bulunduğunu ve bu süreçte görüşmelerin devam ettiğini aktardı. Hedeflerinin, Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde Türkiye’yi sivil havacılıkta kalıcı ve sürdürülebilir bir konuma getirmek olduğunu vurguladı.

Yüksek, büyük veriyi inşa etmenin önemine değinerek, “Yeni sivil havacılık modeli” ile başka ülkelerde kolayca uygulanabilir bir yapı oluşturduklarını belirtti. Sivil havacılığı ileri seviyelere taşıyacak yaklaşımlar geliştirdiklerini vurgulayan Yüksek, birçok ülkeden sivil havacılık yöneticilerinin projelere yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti. Türkiye’nin sivil havacılık alanında dünya genelinde bir model olacağını, sadece operasyonlarla değil, iş yapış şekilleriyle ve veri yönetimiyle de öncü olacaklarını belirtti.

İddiamız Batı’nın Üstünde Bir Sistem Kurmak

Yüksek, “İddiamız, Batı ülkelerinin bir adım üstünde bir teknoloji sistemi kurmak.” diyerek, Sivil havacılığın bir devlet kurumu olduğunu hatırlattı. Teknolojik gelişmelerle birlikte profesyonel insan kaynağına duyulan ihtiyacın altını çizen Yüksek, bu alanda bazı açılımların yapılmasına rağmen yeterli olmadığını ifade etti. İnsan kaynağı açısından yapay zeka mantalitesinde yöneticilere ve uzmanlıklara ihtiyaç olduğunu, kendi çalışanlarına IT eğitimleri vererek bu süreci iyileştirmeye çalıştıklarını anlattı.

Son olarak, Yüksek, sivil havacılık yöneticilerine ülkelerde yapay zeka uygulamalarını bir arada geliştirme ve potansiyel sorunları engellemek için bir çalışma grubu kurma önerisinde bulundu. Bu sayede sektörün gelişimine yönelik stratejiler geliştirilmesi hedefleniyor.

Havacılıkta Yapay Zeka Gelişimi Antalya’da Tartışıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!