Güzelbahçe, Türkiye’de sosyal yaşantıyı zenginleştiren önemli bir adım atıldı. Güzelbahçe Belediyesi, Güzelbahçe Kent Konseyi ve Ege Geriatri Derneği işbirliği ile Üçüncü Yaş Üniversitesi’nin kurulması ve yürütülmesine dair bir protokol imzalandı. Bu yeni girişim, yaşlı bireylerin hayatlarına değer katmayı ve onlara öğrenme fırsatları sunmayı hedefliyor.
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, bu projeyi duyururken, “Yaşam boyunca öğrenme yolunda önemli bir projemizi daha faaliyete geçiriyoruz. İlk etapta 50 öğrencimizle üniversitemize başlıyoruz. Burada 60 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımız aktif ve sağlıklı bir biçimde yaş alacak.” dedi. Başkan Günay, ayrıca sanattan, spordan, kültürel faaliyetlerden ve tarih gibi birçok konudan faydalanarak, bu bireylerin yaşam kalitelerini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu projeyle sadece 60 yaş ve üzeri bireylerin değil, her yaş grubundaki vatandaşların ihtiyaç ve taleplerine yönelik hizmetlerin arttırılacağı belirtiliyor.
Uygulamalı ve Seçmeli Dersler İçeriyor
Üçüncü Yaş Üniversitesi, yaş almış bireylerin sosyal hayata aktif katılımlarını sağlamak amacıyla tasarlanan bir eğitim programı sunacak. Proje, gönüllülüğü ve her yaşta üretkenliği teşvik eden bir yapıya sahip. Bahar döneminde eğitime başlayacak olan Güzelbahçe Üçüncü Yaş Üniversitesi, 60 yaş ve üzeri bireyler için gönüllü akademisyenler ve uzmanlar tarafından haftada 2 gün, günde 3 saat olmak üzere toplamda 6 saat ders verecek. Eğitim programında yer alan konular arasında Sağlıklı Yaşlanma, Yaşlılıkta Sık Görülen Hastalıklar, Psikoloji, Hukuk, Tarih, Arkeoloji, İletişim, Fizik Tedavi ve Egzersiz, Palyatif Bakım ve Evde Bakım gibi dersler bulunmaktadır.
Ayrıca, erkek öğrenciler için örgü, kadınlar için küçük tamirat, mutfak dersleri, Türk Halk ve Sanat Müziği Koroları, Halk Dansları, Psiko Drama ve Yoga gibi uygulamalı dersler de verilmesi planlanıyor. Bu çeşitlilik, yaşlı bireylerin hem sosyal hem de fiziksel anlamda gelişmelerine katkı sunmayı amaçlıyor.
Protokol imzalanmasının ardından, alanında uzman isimler tarafından bir panel düzenlendi. Panelde, Prof. Dr. Sevnaz Şahin, Prof. Dr. Tülay Canda, Psk. Mevlüt Ülgen ve Üçüncü Yaş Üniversitesi öğrencisi İlhan Sadi gibi akademisyenler, projenin önemini ve sunduğu fırsatları katılımcılarla paylaştılar. Bu tür etkinlikler, yeni kurulan üniversitenin sosyal bir topluluk oluşturma hedefini destekliyor.
Sonuç olarak, Güzelbahçe’deki bu girişim, yaşlı bireylerin hayat kalitesini artırmayı ve onları topluma yeniden kazandırmayı amaçlayan özgün bir model olarak öne çıkıyor. Uygulamalı ve teorik dersler aracılığıyla, bu yaş grubundaki kişilerin yaşamına anlam katmaya yönelik bir adım olarak görülüyor.