1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Gıda Kimyası Kongresi’nde Beyin-Besin İlişkisi!

Gıda Kimyası Kongresi’nde Beyin-Besin İlişkisi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi, Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği işbirliğiyle Antalya’nın Kemer ilçesindeki bir otelde gerçekleştiriliyor. Kongrede, gıda kimyasının önemi ile birlikte sürdürülebilir gıda üretimi konularında birçok uzman konuşmacı, bilgi paylaşımında bulunuyor.

Kongrede gerçekleştiren özel oturumda, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı olan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gıda Kimyasından Beyin Kimyasına: Beyin-Besin İlişkisi” başlıklı bir konuşma yaptı. Tarhan, bu oturumda gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkiyi iki ana başlık altında değerlendirdi. Bunlar, “beyin-bağırsak aksı” ve “nöro beslenme” olarak belirlendi. Özellikle nöro beslenmenin bu alanda önemli bir bilim dalı olduğunu belirtip araştırmalara göre, tüketilen gıdaların insan davranışlarını ve kişilik yapısını etkilediğini vurguladı.

Tarhan, bu etkilerin zamanla nesillere aktarılabileceğini ifade ederken, bireylerin haz odaklı yaşam tarzlarının beyin kimyası üzerindeki olumsuz etkilerini de ele aldı. Özellikle yaşam tarzının, beyindeki mutluluk hormonu olan serotonini azalttığını ve bunun sonucunda depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirtti. Tarhan, günümüzde yapılan araştırmaların gösterdiği üzere, beyinde mikroplastiklerin bulunmasının küresel kirliliğin endişe verici bir sonucu olduğunu vurguladı. Mikroplastiklerin solunum yoluyla beynimize ulaşabileceğine dikkat çekti.

Tarhan, otizm spektrum bozukluğu ile beslenme arasındaki bağlantıya da değinerek, bağırsak mikrobiyotasının özellikle çocuklar üzerindeki etkilerini önemsediğini ifade etti. Dünyada otizm vakalarının sayısında artış gözlemlendiğini ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, otizm ile ilgili daha fazla araştırma yapılmasının önemine dikkat çekti.

Alzheimer ve Obezite İlişkisi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğunu kaydetti. Alzheimer hastalarının beslenme alışkanlıklarının bu hastalığın gelişimi üzerinde doğrudan etkili olduğunu açıkladı. Tarhan, günümüzde Alzheimer hastalarında obezitenin sıkça görüldüğünü ve bunun beyin sağlığı açısından büyük risk teşkil ettiğini belirtti. Obezitenin beyin hücrelerinin daha erken yaşlanmasına yol açtığını ifade eden Tarhan, bu durumun Alzheimer riskini artırdığını vurguladı.

Ayrıca, yanlış beslenmenin, özellikle karbonhidrat ağırlıklı diyetlerin, obezite riskini artırdığına da işaret etti. Duygusal yemenin obeziteyi teşvik ettiğini dile getirirken, Türkiye’nin obezite sorununda dünya genelinde üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.

Tarhan, beslenme ile kimya arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, geleceğin nörokimyada olduğunu ve bu alanda açlık ile tokluk hissini etkileyen yeni tedavi yöntemlerinin geliştirileceğini belirtti. Bu bakış açısıyla, gıda üretiminde sürdürülebilirlik ve insan sağlığı üzerindeki etkilerin önemini bir kez daha vurgulamış oldu.

Gıda Kimyası Kongresi’nde Beyin-Besin İlişkisi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!