İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) Cezayir’in başkenti cihadde gerçekleştirdiği yıllık toplantıda, Lario dünya genelinde gıda güvenliğine dair mevcut gelişmeleri tartıştı. Lario; gıda üretimiyle uğraşan iş gücünün birçok ülkede toplam iş gücünün yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkat çekti ve bu nedenle kırsal dönüşümün öneminin arttığını ifade etti.
Kırsal dönüşüm hakkında konuşan Lario, bunun ekonomilerin çeşitlendirilmesi ve gıda güvenliği açısından kritik bir taş olduğunu vurguladı. Özellikle yoksulluğun büyük ölçüde kırsal alanlarda yoğunlaştığına işaret eden Lario, bu duruma çözüm üretmek için yatırımların ve yenilikçi programların hayata geçirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.
Son zamanlarda gerçekleştirilen girişimlerin yalnızca gıda üretimi ile sınırlı kalmadığını; aynı zamanda dağıtım, pazarlama ve ihracat süreçlerini de kapsayarak tarım ağırlıklı ekonomilerde yeni fırsatlar doğduğunu ifade etti. Bu bağlamda, İKB’nin Nijerya’da özel tarımsal işleme bölgelerine $500 milyon değerinde bir yatırım desteği sunduğunu hatırlattı. Bu çabanın, gıda güvenliği ve iklim değişikliği gibi zorluklarla mücadele ederken yüksek potansiyelli tarım sektörlerinde istihdam yaratmayı hedeflediğini vurguladı.
Öte yandan, İKB gibi kalkınma finansmanı kuruluşlarının genç istihdamına ve ekonomik çeşitlendirmeye öncelik verdiğini ifade eden Lario, yoksulluğun %80‘inin kırsal alanlarda yoğunlaştığını, bu nedenle yeni iş yaratma ve sürdürülebilir kalkınma çabalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Ayrıca Lario, bazı kalkınma portföylerinin yaklaşık üçte birinin kırılgan ve çatışmalardan etkilenen ülkelere yönelik olduğunu, bu tür ülkeler için çevik ve duyarlı yaklaşımların gerektiğini vurguladı. En büyük zorlukların, yoksulluğun kaynağı olan kırsal alanlarda yoğunlaştığını belirten Lario, tasarım, yatırımlar ve bu yatırımları harekete geçirme konusunda ekstra çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.
Bu yıl düzenlenen toplantı, İKB’nin gıda güvenliği konusundaki önceliklerini ve dünya genelindeki kırsal dönüşümü destekleme çabalarını gündeme getirdi. Lario’nun açıklamaları, özellikle kırsal alanlardaki yoksulluk sorununa odaklanarak, sosyal adalet ve ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması için yapılması gerekenleri gözler önüne serdi. Gıda güvenliği, ekonomik kalkınma ve kırsal dönüşüm konularındaki stratejilerin ve yatırımların, kırsal halkın yaşam standartlarını yükseltme potansiyeli taşıdığına dair vurgular öne çıktı.