Prof. Dr. Altay, kalp krizlerinin genetik ve edinsel sebeplere dayandığını vurgulayarak, bu durumun hastalığa karşı risk faktörü taşıyan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Her bireyin sağlık geçmişinin farklı olduğunu belirten Altay, “Tek yumurta ikizi hastalarla karşılaşıyoruz. Eğer birinde kalp hastalığı varsa, bu durum genetik olabilecek bir risk taşıdığı için diğer ikizin de kontrol edilmesini öneriyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Tek yumurta ikizlerinin ortak genlere sahip olduğunu belirten Altay, örneğin; “Bazen de iki farklı yaşam tarzına sahip olan ikizlerle karşılaşıyoruz. Birinin sigara içtiği, obezite sorunu yaşadığı ve yeme alışkanlıklarının bozuk olduğu durumlarda, genetik faktörlerin önemi azalıyor. İkizlerden biri kalp hastalığına sahipse, diğerinin de mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Altay, genç yaşta kalp krizinden ölümlerin sadece günümüzde değil, geçmişte de yaşandığını belirtti. Medyada son dönemde sıklıkla genç yaşta kalp krizinden ölümlerle ilgili haberlerin gündeme geldiğini ifade eden Altay, “Bu durumun sebepleri arasında stres, yaşam tarzı değişiklikleri, sigara ve alkol tüketimi, obezite gibi unsurlar bulunuyor. Ancak genç yaşta kalp krizlerine dair belirgin bir artış olduğu kesin olarak söylenemez.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Ayrıca kalp krizleriyle ilgili aşıların speküle edilmesi gerektiğini vurgulayan Altay, “Yapılan analizler, aşı olan bireylerde kalp krizi ve pıhtı olaylarının, aşı olmayanlara göre daha az olduğunu göstermektedir. Koronavirüs sürecinin kalp hastalıklarını artırmış olabileceği düşünülse de, tek başına aşının, kalp krizlerindeki artışı doğrudan etkileyen bir unsur olduğuna dair somut bir veri bulunmamaktadır.” dedi.