AA muhabirinin, Dünya Bankası Grubu tarafından hazırlanan “Dünyada üretken yapay zekayı kim kullanıyor?” başlıklı rapordan elde ettiği bilgilere göre, mart ayı itibarıyla en popüler 40 üretken yapay zeka aracı, toplamda milyonlarca kullanıcının ilgisini çekerek yaklaşık 3 milyar ziyarete ulaşmayı başardı.
ChatGPT, toplam trafiğin %82,5’ini elinde bulundurmasına karşın, Google’ın aylık ziyaret sayısının yalnızca 80’de 1’ini yakalayabilmiştir. Üretken yapay zeka araçlarını kullananların büyük bir kısmı genç, eğitim seviyesi yüksek ve çoğunlukla erkeklerden oluşmaktadır. Kullanım alışkanlıklarına bakıldığında ise bu araçların, kullanıcıların verimliliğini artırmak amacıyla yoğun şekilde tercih edildiği görülüyor.
2024 yılının mart ayı verileri doğrultusunda, üretken yapay zeka araçlarının kullanım oranları incelendiğinde, OpenAI’nin sahibi olduğu ChatGPT, 2,3 milyar web sitesi ziyareti ile lider konumdadır.
Listede ikinci sırada Google’ın üretken yapay zekası olan Gemini yer almakta; bu yapay zeka, 133 milyon ziyaretle dikkat çekmektedir. Eski adı Bard olan Gemini, 2023 yılında kullanıma sunulmuş olup şu anda 40’tan fazla dilde hizmet verebilmektedir.
Sıralamayı takip eden üçüncü sırada 43 milyon ziyaretle POE, dördüncü sırada 40,2 milyon ziyaretçiye sahip Perplexity, beşinci sırada 32,3 milyon ziyaretle Claude, altıncı sırada 31,1 milyon ziyaret alan DeepAI, yedinci sırada 26,2 milyon ziyaretle Copilot, sekizinci sırada 24,7 milyon ziyaret alan Midjourney, dokuzuncu sırada 18 milyon ziyaretle Prezi ve onuncu sırada 13,9 milyon ziyaretle Nightcafe bulunmaktadır.
Listede dikkat çeken bir diğer nokta ise sohbet botlarının hakimiyeti. İlk 7 sırada chatbotlar yer alırken, son 3 sırada metinden görsel oluşturan üretken yapay zekalar mevcuttur.
Öte yandan, ABD’nin bu alandaki baskınlığı da göz önünde. İlk 10’da yer alan üretken yapay zeka araçları arasında yalnızca Avustralya merkezli Nightcafe dışında, diğer tüm şirketlerin merkezi ABD’de bulunmaktadır.