Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’nde yürütülen saldırılar sonucu meydana gelen yıkımın daha önce benzeri görülmemiş bir boyutta olduğunu ve bölgedeki altyapının %60-70’inin tahrip olduğunu belirtti.
Lazzarini, Almanya’nın Berlin kentinde düzenlediği basın toplantısında Ortadoğu’daki güncel durumu ve insani yardımların sağlanmasında karşılaşılan zorlukları aktardı.
Son bir yıldır hiçbir gazetecinin Gazze Şeridi’ne girmesinin mümkün olmadığını ifade eden Lazzarini, bu durumun bilgi edinmeyi zorlaştırdığını vurguladı.
Yerel habercilerin ve yardım kuruluşları çalışanlarının sahada aktif olduğunu belirten Lazzarini, uluslararası basının Gazze’ye girişi için gerekli adımların atılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.
Lazzarini, Gazze’de “en deneyimli insani yardım gönüllülerinin dahi şok yaşadığı bir durum” ile karşı karşıya olunduğunu söyleyerek, bölgenin yaşamak için neredeyse imkansız bir yer haline geldiğini ifade etti.
“İnsanlar yaşamlarını sürdürmekte büyük güçlük çekiyor”
UNRWA Genel Komiseri, “İnsanlar gerçekten hayatta kalabilmek için son derece büyük zorluklarla başa çıkmak zorunda. Hastalıklara ve açlığa karşı amansız bir mücadele veriyorlar. Gazze’deki insanlar her yandan itilip kakılıyor.” şeklinde konuştu.
Halkın sık sık zorla yerlerinden edildiğini ve Gazze’de güvenli bir alan bulunmadığını belirten Lazzarini, çocukların yaşamını yitirdiğini, yüksek seviyede can kaybı yaşandığını ve birçok yetim çocuğun bulunduğunu aktardı.
Ayrıca, yardım ve sağlık personelinin de hayatını kaybettiğine dikkat çeken Lazzarini, “Gazze’deki yıkım daha önce görülenlerin çok ötesinde. Buradaki altyapının %60-70 oranında tahrip olduğu düşünülüyor.” dedi.
Bu durumun Birleşmiş Milletler’in de olumsuz etkilendiğini vurgulayan Lazzarini, bu kuruma sığınan insanların artık güvenli bir yer bulmakta zorlandıklarını kaydetti.
“Çocuklar derin bir travma yaşıyor”
Savaşın en çok çocukları etkilediğini belirten Lazzarini, bölgede 1 milyon kişinin 18 yaşının altında olduğunu, ilkokul ve ortaokul çağına ait 600-700 bin çocuğun yıkımlar içinde yaşadığını bildirdi.
“(Çocuklar) ciddi bir travma yaşıyor.” diyen Lazzarini, çocukların eğitimlerini kaybettiğini ve daha önce Gazze’den eğitim olanaklarının sağlanması yönünde talepte bulunduğunu hatırlattı.
Lazzarini, “Hâlâ 400 bin kişi kuzeyde kalıyor ve bu şahıslara güneye gitmeleri yönünde çağrıda bulunuldu. Ancak onlar kuzeyde kalmaya devam ediyor ve bu kişilere insani yardım ulaştırmak giderek zorlaşıyor. Kalan nüfus şu an Gazze Şeridi’nin güneyinde, bölgenin %10’unu kapsayan bir alanda yoğunlaşmış durumdadır.” diye ekledi.
Batı Şeria’daki durumu “sessiz bir savaş” olarak tanımladı
Batı Şeria’ya gelen yardımların sınırlı olması ve gıda sıkıntılarının yaşanması nedeniyle büyük bir endişe içinde olduklarını ifade eden Lazzarini, buradaki durumun yeterince dikkat çekmediğini belirtti.
Lazzarini, Batı Şeria’da 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren 700’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayarak, “Eğer Gazze’deki durum böyle olmasaydı, Batı Şeria’daki bu sessiz savaş daha fazla önemsenirdi.” şeklinde yorumda bulundu.
Lübnan’da da savaşın sürdüğünü belirten Lazzarini, hafta sonu Beyrut’ta bulunduğunu ve insanların yeni bir Gazze Şeridi olma ihtimalini görmek için nefeslerini tuttuklarını dile getirdi.
Lazzarini, Lübnan’da güvenli bir yerin olmaması nedeniyle halkın derin bir korku içinde olduğunu aktardı.
“Bu durum savaş suçu olabileceğini daha önce ifade ettik”
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, AA muhabirinin Almanya’daki tartışmalarla ilgili, Alman hükümetinin İsrail’in Gazze’de soykırım ve savaş suçu işlediğine dair bir kanıt bulamadığını söylediği yönündeki sorusuna yanıt verdi.
Lazzarini, soykırım konusunun Uluslararası Adalet Divanı’na taşındığını ve bunun Gazze’de yaşananlar hakkında doğru bir değerlendirme yapabilecek bir kurum olduğunu ifade ederek, “BM’nin Gazze Şeridi’ndeki durumu ile ilgili orantısız yıkımlara ve ölümlere dair endişelerimizi dile getirdik.” şeklinde konuştu.
Lazzarini, Gazze’deki çocukların sayısız kayıplara uğradıklarını ve pek çoğunun sakat kalıp yetim kaldığını kaydederek, hastaneler ve sağlık tesislerinin yeterince korunmadığını vurguladı.
Yerinden edilen insanlarla ilgili endişelerini de aktaran Lazzarini, “Aynı zamanda Gazze’deki açlık krizinin üstesinden gelmek için yeterli siyasi iradenin olmaması hususunda endişelerimizi belirttik. Bu durumu birkaç kez savaş suçu olarak nitelendirdiğimizde, nihai değerlendirmenin ya Uluslararası Ceza Mahkemesi ya da Uluslararası Adalet Divanı tarafından yapılması gerektiğine dikkat çektik. Biz, endişelerimizi sık sık ifade ettik ve ben de şahsen bu konuda birçok kez belirtimde bulundum.” ifadesinde bulundu.