Laerke, İsrail’in Gazze’nin kuzeyine yönelik saldırılarını ve ablukasını artırmasının ardından, bölgedeki insani yardımların son durumu hakkında AA muhabirine yazılı bir şekilde yanıt verdi.
Ekim ayında Gazze’nin kuzeyine yalnızca sınırlı sayıda yardım ulaştığını vurgulayan Laerke, 6-20 Ekim tarihleri arasında Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya’ya yönelik insani yardım taleplerinin büyük bir kısmının İsrail tarafınca reddedildiğini, 28 talebin tamamen engellendiğini ve 7 talebin ise bloke edildiğini ifade etti.
OCHA Sözcüsü Laerke, “Ekim ayının ilk 20 günü içinde, Gazze’nin güneyindeki geçiş noktasından kuzeye yapılması planlanan 66 insani yardım misyonundan yalnızca 4’üne onay verildi. Bu ayın ilk iki haftasında yapılan yardım girişimlerinin yüzde 85’i geri çevrildi. 2-15 Ekim tarihleri arasında ise hiçbir gıda yardımının geçişine izin verilmedi.” şeklinde konuştu.
Laerke, OCHA ekiplerinin 19 Ekim tarihinde Gazze’nin kuzeyindeki birkaç bölgeyi ziyaret ettiğini, bu bölgelerde barınma ihtiyacının acil olduğuna dikkat çektiklerini ve birçok yerinden edilmiş kişinin tuvaletlerde yaşamak zorunda kaldığını aktardığını belirtti.
Uluslararası sivil toplum kuruluşları ile Filistin Kızılayı’ndan oluşan bir ekibin, İsrail güçleri tarafından defalarca reddedildiği veya engellendiğini ileten Laerke, bu koalisyonun 12 Ekim’de 9 farklı girişim sonrası ancak Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan ve es-Sahabe Doğum Hastanelerine ulaşabildiğini kaydetti.
Laerke, İsrail’in Refah’a yönelik kara saldırılarının başlamasıyla birlikte Gazze’ye giren insani yardım malzemelerinde büyük bir azalma görüldüğünü belirterek, “Eylül ayında günlük ortalama sadece 54 insani yardım kamyonu Gazze’ye giriş yaptı. Bu rakam, nisanda günlük olarak giriş yapan 165 tırın yalnızca üçte biri kadar.” dedi.
Gazze’ye ulaşan sınırlı yardımların, yol şartları, ana tedarik güzergahlarını etkileyen yerinden etme talepleri, red edilen koordinasyon talepleri, yoğun kalabalık ve asayiş eksikliği gibi etmenler nedeniyle hedeflere ulaşmasının oldukça zor olduğunu dile getiren Laerke, “Gazze, BM ve ortakları için dünyanın en tehlikeli yeri haline geldi. 300 arkadaşımız hayata veda etti ve depolar bombalandı. Yollar hasar gördü ve yere düşmemiş mühimmatla dolu.” ifadelerini kullandı.
Bu zorlu koşullara rağmen, insani yardım ekipleri Gazze’deki Filistinlilere mümkün olduğunca hayat kurtarıcı yardımlar ulaştırmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.