1. Haberler
  2. İzmir
  3. Fırat Üniversitesi 50 Yaşında, Başarılarla Dolu!

Fırat Üniversitesi 50 Yaşında, Başarılarla Dolu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Fırat Üniversitesinin kuruluşunun 50. yılı münasebetiyle Elazığ’da gerçekleşen kutlama etkinliğine katıldı. Bu önemli etkinlik, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi ve Özvar, konuşmasında Fırat Üniversitesinin Türkiye’nin yükseköğretim tarihi içindeki müstesna konumunu vurguladı. Özvar, 50. kuruluş yıl dönümünde bu şehri ziyaret etmenin kendisi için bir mutluluk kaynağı olduğunu dile getirdi.

Özvar, Elazığ’da yükseköğretim yolculuğunun 1967 yılında Yüksek Teknik Okulun açılmasıyla başladığını, aynı yıl Ankara Üniversitesi Senatosu tarafından kurulan Veteriner Fakültesinin ise 1970 yılında eğitim-öğretime geçiş yaptığını ve böylece Elazığ’daki yükseköğretim temellerinin atıldığını ifade etti. Bu kurumların, 1975 yılında Fırat Üniversitesi çatısı altında birleşerek güçlü bir akademik yapı oluşturduğunu söyleyerek, Fırat Üniversitesinin yalnızca bir yükseköğretim kurumu değil, aynı zamanda bölgedeki ilim ve irfan merkezi olduğuna dikkat çekti.

Özvar, Fırat Üniversitesinin kuruluşundan bu yana sadece Elazığ’a değil, Bingöl, Muş, Tunceli ve Erzincan gibi çevre şehirlere de katkılar sağladığını belirtti. Kurum, bu sayede yükseköğretim altyapısını güçlendirirken, Türkiye genelinde üniversitelerin yayılmasına ve yükseköğretimin demokratikleşmesine önemli katkılarda bulundu. Bugün, birçok üniversitenin temellerinde Fırat Üniversitesinin katkısının yattığını ifade eden Özvar, üniversitenin özellikle sağlık, mühendislik, veterinerlik ve fen bilimleri alanlarında mezunlar yetiştirerek ulusal ve uluslararası alanda başarıyla ülkeyi temsil ettiğini vurguladı.

Fırat Üniversitesi’nin, günümüzde 40 bini aşan öğrenci sayısı ve yaklaşık 1900 akademik ile 3500 idari personeli ile büyük bir kapasiteye sahip olduğunu belirten Özvar, bu kapasitenin en iyi şekilde değerlendirilmesinin kritik önemine değindi. Yükseköğretim Kurulu olarak üniversiteleri, araştırma, proje geliştirme, bilimsel yayınlar ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda güçlenmeleri ve farklılaşmaları için sürekli teşvik ettiklerini dile getirdi. Özvar, bu bağlamda “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” gibi pek çok programın aktif bir şekilde yürütüldüğünü açıkladı.

TÜBİTAK Projeleri ve İklim Eylem Endeksi

Özvar, “2024 yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu”ndan bahsederek, Fırat Üniversitesinin TÜBİTAK projeleri, patent sayısı ve çevre konularında diğer üniversiteler arasında üst sıralarda yer aldığını belirtti. Ayrıca, Times Higher Education tarafından açıklanan İklim Eylem Endeksi’nde 11’inci ve Sürdürülebilir Yaşam Endeksi’nde 5’inci sırada olduğunu vurguladı. Sıfır atık ve çevrecilik alanlarında en fazla ödül alan 6’ncı üniversite olmasının, sürdürülebilirlik konusundaki gelişmelerin bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Uluslararası Öğrenci Hedefleri

Özvar, Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık 360 bin olduğunu ve 2024-2028 stratejik hedefler çerçevesinde bu sayının 500 bine çıkarılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, gelecekteki hedefin 1 milyon uluslararası öğrenciye ulaşmak olduğunu aktardı. Türkiye’nin yükseköğretimde küresel bir aktör haline gelmesinin, üniversitelerin çabaları ile mümkün olduğunu ifade etti.

Özvar, uluslararasılaşma bağlamında üniversite işbirliklerinin artırıldığını ve bu yıl Bakü

Fırat Üniversitesi 50 Yaşında, Başarılarla Dolu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!