Trakya Üniversitesi (TÜ) Genetik ve Biyoteknoloji Topluluğu tarafından 2023 yılında Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen “Beslenme Beyin İlişkisinde Yağ, Kas ve Karaciğerin Rolü” adlı panelde, katılımcılara beslenme ve sağlığın ilişkisi hakkında önemli bilgiler sunuldu. Panelde konuşmacı olarak yer alan uzman, konuya dair önemli noktaları detaylandırdı.
Uzman, panel sonrası gazetecilere verdiği demeçte, sağlıklı yeme alışkanlıklarının yalnızca fiziksel ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp, duygusal yönlerinin de bulunduğuna dikkat çekti. Fast food ve sağlıksız beslenmenin, vücuttaki yağ dokusunu ciddi şekilde artırdığına vurgu yaptı. Ayrıca, bu yağ dokusu tarafından salgılanan bazı moleküllerin beyin üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini dile getirdi.
“Tencere yemeklerinin yeniden alışkanlık haline getirilmesi gerekli”
Fast food ürünlerinin içerisindeki bazı bileşenlerin, bireyleri daha fazla yemeye teşvik ettiğini belirten konuşmacı, bu durumun bağımlılık yapma etkisi yarattığını ifade etti. Kişilere tatlandırıcı unsurlar içeren besinlerin mümkün olduğunca kullanılmamasını önerdi. Yüksel, sağlıklı beslenmenin yeniden eski geleneksel yöntemlere, yani tencere yemeklerine dönüşle sağlanabileceğini vurguladı. Bunun beyin ve bağırsak sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu anlattı.
“Hafıza sorunları ortaya çıkıyor”
Uzman, fast food yiyeceklerin insan sağlığını tehdit eden bir diğer boyutunu da dile getirdi. Bu tür besinlerin vücutta yağ dokusunu artırdığını ve yağ dokusunun artışıyla birlikte beyin kimyasını etkileyen moleküllerin salgılanmasına neden olduğunu belirtti. Özellikle leptin adı verilen tokluk hormonunun, yağ dokusu ile orantılı olarak arttığını, ama belli bir seviyenin üzerinde kaldığında beynin bu sinyali algılayamadığını aktardı. Bunun sonucunda açlık duygusunun devam ettiğini ve insanların tokluk hissine geçemediklerini ifade etti.
Yüksel, bu durumun kişilere daha fazla yemek yeme alışkanlığı kazandırarak obeziteye yol açtığını ve bunun da beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Fast food beslenmenin öğrenme bozukluklarına ve hafıza problemlerine neden olabileceğini, bunun yanı sıra şeker metabolizması ile bağlantılı olarak Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların ortaya çıkma riskinin artabileceğinin altını çizdi.
Sonuç olarak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının tekrar kazandırılması, hem bireylerin fiziksel sağlıklarını korumaları hem de zihinsel ve nörolojik sağlığını sürdürebilmeleri açısından hayati öneme sahip. Bu nedenle, fast food tüketiminin azaltılması ve sağlıklı gıda alternatiflerine yönelmek gerekmektedir.