Seymen Bozaslan, “Evliya Çelebi fotoğraf çekse nasıl olurdu?” sorusunu sorarak, ünlü Osmanlı seyyahının izinde bir proje gerçekleştirdi. Çelebi’nin ilk yolculuğunun üzerinden 385 yıl geçtikten sonra, Bozaslan, “21. Yüzyılda Evliya Çelebi’nin İzinde” adlı kitabını hazırlamaya karar verdi.
Bu çalışmanın hazırlıkları için yaklaşık 17 ay boyunca sıkı bir araştırma yaptı. Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda gezip gördüğü yerleri bir bir bulmayı başaran Bozaslan, bu mekanları fotoğraf makinesiyle kayda aldı ve gözlemlerini gerçekleştirdi. Kitap, Türkiye genelinde 74 şehirde 1200’den fazla yerin detaylarını sunuyor. Ayrıca, Evliya Çelebi’ye ait olduğu düşünülen etkileyici bir harita da kitaba dahil edildi. Bunun yanında, okurlara Google Maps QR kodları aracılığıyla rota oluşturma imkanı veriliyor.
Altın Kitaplar Yayınevi‘nden yayımlanan kitapta 800’den fazla fotoğraf bulunuyor. Seyahatname’deki yerlerin zaman içerisinde başına gelen hikayeler de bu eserde yer almakta.
“74 şehirde Evliya Çelebi’nin izinde fotoğraf çektim”
Seymen Bozaslan, AA muhabirine verdiği demeçte, bu eseri yakın zamanda kaybettiği babası Haci Bozaslan‘a ithaf ettiğini ifade etti. Bozaslan, bugüne kadar yaklaşık 55 seyahatname okuduğunu ve daha yakın bir zamanda Evliya Çelebi’nin günümüz Türkçesine çevrilen Seyahatname eserini okuduğunu belirtti. Bu kitabın İstanbul’a dair birinci cildini okuduktan sonra, kitabın birçok yerinin hâlâ ayakta olduğunu fark ettiğini söyledi. Bu keşif, onu eseri bir projeye dönüştürmeye teşvik etti.
Bozaslan, “Evliya Çelebi fotoğraf çekse nasıl olurdu?” sorusuyla tekrar Seyahatname’yi okumaya koyuldu. Çizdiği yerlerin Google Maps’te haritalamasını yaptı ve Evliya Çelebi’nin İstanbul’a ait yazdığı yerleri tek tek bulmayı başardı. Gördükleriyle yazılanlar arasındaki farkları inceleme fırsatı bulduğunu dile getiren Bozaslan, bu gözlemleri yalnızca İstanbul ile sınırlı kalmayıp, Türkiye genelinde 74 şehirde gerçekleştirdiğini ifade etti.
“Rotanın bir kısmı atla gerçekleşti”
Evliya Çelebi’nin izini sürerek Türkiye genelinde 1200’den fazla noktayı keşfeden Bozaslan, kitapta yalnızca 800’den fazla yerin fotoğrafına yer verildiğini söyledi. Proje kapsamında bazı bölümlerde atla seyahat ettiğini; örneğin, Kahramanmaraş Başkonuş Yaylası’nda 20 kilometrelik alanı atla geçererek Çelebi’nin hissiyatını anlamaya çalıştığını kaydetti. Başlangıç noktası olarak İstanbul’da rüyasını gördüğü Ahi Çelebi Camii’nden yola çıktığını söyleyen Bozaslan, yolculuğunu Bursa’da tamamladı.
Seymen Bozaslan, bu proje sahasında, en çok zaman geçirdiği yerlerin İstanbul, Bursa, Edirne, Manisa, Amasya, Tokat ve İzmir’in Tire ilçesi olduğunu belirtirken, bu şehirlerdeki gözlemlerinin “ilginç” olduğunu ifade etti. Bazen Evliya Çelebi ile farklı gözlemler keşfettiğini söyledi. Örneğin, Manisa Akhisar’da bahsedilen Paşa Camii ve Paşa Hamamı’nın önünde işlek bir yeşil alanın artık bir sosyalleşme alanı olmaktan çıkıp insanların telefonlarıyla zaman geçirdiği gözlemiyle ilgili paylaşımda bulundu.
74 şehirde 27 bin kilometre yol yaptı
Bu projede kendisine destek veren akademisyenlerden, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun