Palandöken Ekonomi Forumu ve Türkiye’nin Ekonomik Vizyonu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından “2025 Turizm Başkenti” ilan edilen Erzurum’da bir otelde gerçekleştirilen Palandöken Ekonomi Forumu’nun ikinci gününde “Türkiye’nin Yatırım Ufku: Fırsatlar ve Gelecek Vizyonu” başlıklı özel oturuma moderatörlük yaptı. Hisarcıklıoğlu, forumda konuk olan küresel iş camiasından birçok temsilcinin katılımının önemli bir değer taşıdığını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geçtiğimiz 25 yıl içerisinde yalnızca iki yıl ekonomisinin büyüme gösterdiğini belirterek, “Son dönemde Türkiye’nin ekonomik ufku üzerinde pek çok karmaşa yaşandı ancak bunun bizi etkileyip karamsarlığa sürüklemesine izin vermedik” ifadesini kullandı. Ekonomik gelişim açısından, Türkiye’nin son üç çeyrektir yüksek bir büyüme çizgisi izlediğini dile getirdi.
Ekonomik Başarılar ve İhracat Rakamları
Başkan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geçen yıl milli gelirinin 1.3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdığını belirtirken, “Küresel mal ihracatımızdan aldığımız pay yüzde 1.08’e, hizmet ihracatımızdaki pay ise yüzde 1.3’e yükselmiştir. Bu rakamlar Türkiye’nin tarihindeki en yüksek seviyelerdir” dedi. Ülkenin 4 saatlik uçuş menzilindeki 1.3 milyar nüfus, 28 trilyon dolarlık milli gelir ve 9 trilyon dolarlık ithalat hacminin, iş ve yatırım fırsatları için kritik bir fırsat sunduğunu vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Avrupa ile olan coğrafi yakınlığının, ülkenin rekabetçi üretim kapasitesi ve pazar çeşitliliği açısından büyük bir avantaj sağladığına dikkat çekerek, “Pek çok sektörde, özellikle otomotiv, beyaz eşya ve hazır giyimde Avrupa’nın ana tedarikçisi konumundayız ve bu noktada önemli bir potansiyele sahibiz” açıklamasında bulundu.
Gelişen Yatırımlar ve Küresel Rekabet
Özel sektörün artık yerel aktör olmanın ötesine geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcilerin 130 ülkede toplam 60 milyar dolara ulaşan uluslararası yatırımlarıyla dikkat çektiğini kaydetti. Türkiye’nin, dördüncü en büyük müteahhitlik sektörü ile dünya çapında önemli projelere imza attığını kaydederek, “Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firmasından 42’si Türkiye’den çıkıyor ve bu anlamda uluslararası arenada ikinci sıradayız” dedi.
Turizm sektöründeki başarılara da değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin dünya genelinde en çok turist çeken beşinci ülke konumuna sahip olduğunu belirtirken, “Gelir itibarıyla yedinci sıradayız ve bunu büyütmek bizlerin elinde” şeklinde konuştu. Türkiye’nin çeşitli sektörlerdeki rekabet gücünü artırmak için yapısal reformlara devam edilmesi gerektiğini ifade etti.
Gelecek Vizyonu ve Dönüşüm Süreci
Hisarcıklıoğlu, yeşil ve dijital dönüşümün önemine değinerek, küresel rekabet gücünü artıracak adımların atılmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. “Son 15 yıldır kesintisiz büyüyen bir ekonomi ile karşı karşıyayız. Türkiye’nin krizlerle başa çıkma becerisi ve dayanıklılığı dikkat çekiyor. Ekonomi yönetimi, istikrarı koruyarak rasyonel politikalara bağlı kalmaya devam etmelidir” ifadelerini kullandı.
Orta Vadeli Program kapsamındaki üretim, istihdam ve ihracat odaklı büy