Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, uluslararası düzeyde engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dair çözümleri araştırmak ve engelli haklarına ilişkin sözleşmenin etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Küresel Engellilik Zirvesi‘ne katılmak üzere Almanya’nın başkenti Berlin’e gidecek. Zirve, ilk kez 2018 yılında Londra’da, ikincisi ise 2020 yılında COVID-19 salgını nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenmişti.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yıl Almanya, Ürdün ve International Disability Alliance (Uluslararası Engelliler İttifakı) ortaklığıyla gerçekleştirilecek olan zirveye, BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed ile birlikte 43 ülkeden ve 20’yi aşkın uluslararası kuruluştan üst düzey temsilcilerin katılması bekleniyor. Zirvenin açılışında yer alacak olan Bakan Göktaş, “Herkes İçin Geleceğe Hazır, Kapsayıcı Altyapı İnşa Etmek – Yeni Zorluklar ve Yerel Çözümler” başlıklı etkinlikte konuşacak.
Konuşmasında, Türkiye’nin son 23 yılda sosyal hizmetler alanındaki çalışmalarını ve tecrübelerini paylaşmayı planlayan Göktaş, engellilerin toplumsal hayata katılımını desteklemek amacıyla erişilebilirlik, istihdam ve eğitim gibi alanlarda yürütülen çalışmaları da anlatacak. Özellikle Türkiye’nin uluslararası sözleşmeleri imzalayarak engellilerin temel haklarını korumak adına attığı adımlara vurgu yapacak.
Türk vatandaşlarıyla “Aile Yılı” buluşması
Zirve boyunca ayrıca, Gine Kadın, Çocuk ve Savunmasız Kişilerin Güçlendirilmesi Bakanı Charlotte Daffe Toure ve Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Samah Hamad ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek olan Bakan Göktaş, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir buluşma düzenleyecek. Bu buluşma, Berlin Aile ve Sosyal Hizmetler Müşavirliği tarafından organize edilecek ve Göktaş, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “Aile Yılı” kapsamında yürütülecek çalışmalara ilişkin bilgilendirme yapacak.
2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin hazırlanması
Program hakkında değerlendirmelerde bulunan Göktaş, Türkiye’de herkes için erişilebilirliği sağlamak üzere sağlam bir yasal çerçeve oluşturduklarını hatırlattı. 2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun’un, engelli bireylerin yaşamlarında önemli iyileştirmelere yol açtığını ve bu alanda bir dönüm noktası oluşturduğunu belirtti. Göktaş, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde Bakanlık olarak engellilik konusundaki çalışmalarını erişilebilirlik ilkesi doğrultusunda sürdüreceklerini vurguladı.
Bakan Göktaş, bu kapsamdaki çabaları çerçevesinde, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu olarak hazırlanan “2030 Engelsiz Vizyon Belgesi”ni hayata geçirdiklerini, ayrıca 2030 yılına kadar engellilere yönelik geliştirilecek politikaları belirleyecek olması açısından 2023-2025 Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nı da uygulamaya koyduklarını ifade etti. Türkiye, sosyal hizmetler alanındaki deneyimlerini paylaşmayı ve uluslararası işbirlikleriyle bu çalışmaları güçlendirmeyi hedefliyor.