1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Emeklilikte 2520 Gün Kuralını Sakın Göz Ardı Etmeyin!

Emeklilikte 2520 Gün Kuralını Sakın Göz Ardı Etmeyin!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milyonlarca emekçi, emeklilik hayallerini gerçeğe dönüştürmek için planlamalar yaparken gözden kaçırılan önemli bir detay, emekli maaşlarının belirlenmesinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, e-Devlet sistemi üzerinden kontrol edilmesi gereken bilgileri ve son 2520 gün kuralının önemine dikkat çekti. Erdursun, yanlış statüde prim ödeyen veya hizmet dökümündeki sembolleri göz ardı edenlerin, beklediklerinden daha düşük bir emekli maaşı ile karşılaşabileceğini belirtti.

Son 2520 gün kuralı ne anlama geliyor?

SGK uzmanı Özgür Erdursun’a göre, emekli olurken hangi statüden emekli olacağınız, iş yaşamınızın son 2520 gününe göre belirlenmektedir. Bu süre zarfında en çok hangi statüde (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı) prim ödemişseniz, emeklilik hakkınız o statüye göre belirlenir. Erdursun, „Bazı bireyler bu kritere dikkat etmediği için istemedikleri bir kurumdan emekli olmak zorunda kalıyor. Bu durum emekli maaşlarını ve emeklilik yaşlarını olumsuz etkiliyor.“ şeklinde uyarısını yaptı.

Her ay e-Devlet’ten kontrol edin

Emekli maaşınızda belirleyici olan bir diğer unsur ise Prime Esas Kazanç (PEK) tutarlarıdır. İşverenlerin SGK’ya bildirdiği bu tutarlar, gelecekte alacağınız emekli maaşının şekillenmesinde doğrudan etkili olmaktadır. Uzmanlar, çalışanlara her ay e-Devlet üzerinden hizmet dökümünü kontrol etmelerini tavsiye etmektedir.

EYT kapsamındaysanız bu avantajı kaçırmayın

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan bireyler için, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında yaş şartı olmaksızın emeklilik hakkı bulunmaktadır. Erdursun, „5000 ila 5975 gün arasında prim ödeyen kişiler, yaş beklemeden emekli olma imkanına sahip. Ancak prim günleri eksikse, doğum, askerlik veya yurtdışı borçlanmaları ile bu günleri tamamlayabilirler.“ diyerek bilgi verdi.

Borçlanma tutarları ne kadar?

  • Doğum ve askerlik borçlanması: 277,39 TL / gün
  • Yurtdışı borçlanması: 390,08 TL / gün
  • Silinen Bağ-Kur günleri (1 Mayıs 2021 öncesi): 299,06 TL / gün

Uzmanlar, „İsteğe bağlı borçlanmada, günlük kazanç tutarını asgari ücretin 7,5 katına kadar çıkarabilirsiniz. Bu durum, emekli maaşınızı artırma şansı sunmaktadır.“ şeklinde bilgi verdiler.

Hizmet dökümünde ‘K-Ş-İ’ harflerine dikkat!

SGK hizmet dökümünüzde yer alan ‘K’, ‘Ş’ ve ‘İ’ harfleri, prim günlerinizin iptal edilmiş olabileceğine veya iptal edilme ihtimaline işaret ediyor olabilir. Erdursun, „Bu kodları takip etmek önemlidir. Emeklilik sürecinde büyük sorunlarla karşılaşmamak için zamanında SGK ile irtibata geçin.“ diyerek vatandaşları uyardı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Emeklilikte 2520 Gün Kuralını Sakın Göz Ardı Etmeyin!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!