1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Eğitimde Türkiye Yüzyılı Vizyonu: Hedefler Belli!

Eğitimde Türkiye Yüzyılı Vizyonu: Hedefler Belli!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2025 Yılı Bütçe Sunumu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, eğitim konusunun devletlerin en önemli görevlerinden biri olduğunu vurgulayarak, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 86. yıl dönümünde rahmetle andı. Eğitimin, hem bir insan hakkı hem de ulusal varlığın sürdürülebilmesi için gerekli bir alan olduğunu belirten Tekin, Atatürk’ün “Cumhuriyet sizden; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.” sözünü hatırlatarak, eğitim politikalarının bu şuurla şekillendiğini ifade etti.

Tekin, 21. yüzyılın Türkiye Yüzyılı olarak değerlendirileceğine inanarak, eğitimi maddi refahı artıracak bir yatırım alanı değil, milli varlık ve geleceği güvence altına almanın en etkili yolu olarak gördüklerini aktardı. Bu bağlamda, çocukların ve gençlerin becerilerini geliştirmelerine yönelik tüm plan, program ve projeleri hayata geçirme kararlılığında olduklarını belirtti.

Eğitimde Öğrenci Merkezli Yaklaşım

Bakan Tekin, ekonomik, toplumsal ve teknolojik gelişmeler karşısında öğrenci merkezli anlayışın önemine değinerek, eğitimde erdemli bir toplum inşa etmenin bir aracı olduğunu vurguladı. Türkiye’nin eğitim sisteminin temel hak ve özgürlükleri merkez aldığı, insanı önceleyen bir anlayışla yeniden yapılandırıldığını belirtti. “Eğitim sistemimizin amacı ve pek tabii bizim mefkuremiz ‘iyi insan’ yetiştirmektir.” şeklinde konuşarak, yeni nesiller yetiştirme vizyonunu aydınlattı.

2025 Yılı Bütçesi ve Eğitim Seferberliği

2025 yılı bütçesinin merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık yüzde 14,84’ünü oluşturacağını belirten Tekin, eğitim alanının Türkiye’nin geleceği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Komisyona teşekkür ederek, eğitimde kesintisiz ilerlemeyi sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Eğitim seferberliği çerçevesinde toplumun tüm kesimlerinden destek almanın önemine dikkat çekti.

Eğitimdeki Fiziki ve Teknolojik İyileşmeler

Milli Eğitim Bakanı, 2002’den bu yana eğitimde sağlanan gelişmeleri paylaşarak, örgün eğitimde derslik sayısının 367 bin 145’ten 734 bin 913’e çıktığını bildirdi. Öğretmen sayısının 515 bin 253’ten 1 milyon 23 bin 553’e ulaştığını belirtti. Son 20 yılda ulaşılan bu gelişmelerin eğitimdeki okullaşma oranlarını artırdığına vurgu yaptı.

Ücretsiz Yemek ve Ders Kitabı Uygulamaları

Bakan Tekin, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için hayata geçirilen birçok sosyal yardım hizmetinin etkinliğini artırmaya devam edeceklerini söyledi. 2023-2024 eğitim öğretim yılında, toplam 1 milyon 146 bin 213 öğrenciye taşıma hizmeti sağlanacağını ve 1 milyon 29 bin 250 öğrenciye öğle yemeği hizmeti sunulacağını anlattı. Ayrıca, 4 milyar 430 milyon ders kitabının ücretsiz dağıtıldığını duyurdu.

Okullaşma Oranlarındaki Artış

Okul öncesi eğitimde 5 yaş grubundaki okullaşma oranının 2002-2003 yılına göre %11,7’den %84,26’ya yükseldiğini bildirdi. İlköğretimde %90,98 olan oran 2023-2024 yılı itibarıyla %95,65’e, ortaöğretimde ise %50,57’den %87,97’ye ulaştığını söyledi.

PISA ve TIMSS Başarıları

Eğitimde Türkiye Yüzyılı Vizyonu: Hedefler Belli!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!