Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, eğitim ihracatı sektörüyle ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Bakanlık, sektör paydaşları tarafından uluslararası pazarlara yönelik gerçekleştirilen çeşitli tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine destek sunmakta. Bu faaliyetler arasında yurt dışı fuar ve heyet katılımları, marka tescili ve uluslararası kuruluşlara üyelik gibi unsurlar bulunmaktadır. Ayrıca, 2012 yılından bu yana eğitim sektöründe hizmet ihracatı konusunda farkındalığın artırılmasına yönelik yapılan çalışmaların önemli katkılar sağladığı vurgulandı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için
AA Canlı
Açıklamada ayrıca, Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme konusundaki başarısına da dikkat çekildi. Hükümetin uyguladığı politikalar sayesinde, Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle, Türkiye şu anda dünyada en çok uluslararası öğrenci çeken ilk 10 ülke arasında yer almakta. 2020 yılında dünya genelinde uluslararası öğrenci hareketliliğinden alınan payın yüzde 2,9 seviyesinde iken, bu oranın güncel verilere dayandırılarak yüzde 3,5 seviyesine yükseldiği belirtildi.
Bakanlık, eğitim sektörünün uluslararası arenada tanıtılması amacıyla 2022 yılında Kazakistan, ABD, Fransa, Irak ve Almanya’da “Study in Türkiye” markasıyla 5 milli katılım fuarı düzenlendiğini açıkladı. Ayrıca, geçen yıl eğitim sektöründe faaliyet gösteren 7 markanın, Turquality Programı kapsamında desteklendiği belirtildi.
180 Ülkeden Öğrenci Geldi
Açıklamada verilen bilgilere göre, Bakanlık tarafından eğitim hizmetleri sektörüne yapılan destekler 2022 yılında bir önceki yıla oranla 2 kat artarak 162,7 milyon liraya ulaştı. Eğitim hizmetleri ihracatı 2012 yılına göre 15 kat artış göstererek, 2024 yılında 2 milyar 865 milyon dolara çıkması bekleniyor. Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı 2002 yılında yaklaşık 5 bin iken, 2012 yılında bu sayı 31 bin 170’e ulaştı. 2024-2025 eğitim yılında ise bu rakam 337 bin 119’a yükselebilir. 2012 yılında Türkiye’ye 154 ülkeden öğrenci gelirken, bu sayı 2024-2025 eğitim yılı itibarıyla 180 ülkeye ulaşmıştır.
Ticaret Bakanlığı, eğitim sektöründe ihracatın gelişmesi amacıyla toplantı ve çalıştayların 2025 yılı boyunca da devam edeceğini, paydaşlarla birlikte destek mekanizmalarının etkin bir şekilde kullanılmaya devam edileceğini bildirdi.