İzmir’de, eczacılar farklı ekonomik sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. İzmir Eczacılar Odası’nda gerçekleştirilen bu toplantıda konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, eczacıların artan maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirildiğini ifade etti. Sayılkan, ilaç fiyatlandırma sisteminin değişmesi gerektiğinin de altını çizerek, Türkiye genelinde 30 bin eczanenin hizmet verdiğini belirtti. Eczacıların, enflasyon karşısında önemli fedakarlıklar yaptığını ancak bu işe sürdürülebilir hale gelindiğini vurguladı.
Sayılkan, ilaç fiyatlarının belirlenme yöntemine yönelik eleştirilerde bulundu:
“Son iki-üç yılda meslektaşlarımız yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Artan işletme ve personel giderleri, kira bedelleri karşısında ilaç fiyatlarının piyasanın etkisi altında kalması esas sorunu oluşturuyor. Sağlıktan tasarruf anlayışı, halkı mağdur eden bir duruma yol açıyor. İlaç bulunabilirliği düşünülmeden yapılan uygulamalar yüzünden büyük sorunlar yaşanmaktadır.” dedi. Daha sonra Sayılkan, 2004 yılında euro bazlı olarak belirlenen ilaç fiyatlandırma sisteminin günümüzde ciddi sıkıntılar yarattığının altını çizdi. Sayılkan, “Geçen yıl euro endeksli kararnameyle %25 artış yapılmışken, bu yıl da %23,5 zammı geçeceğimiz ortadayken, eczacıların işin içinden çıkamamaları doğal.” ifadelerini kullandı.
“Ateş düştüğü yeri yakıyor”
İlaç piyasasının yarısından fazlasının ithal ürünlerden oluştuğuna işaret eden Sayılkan, devletin uyguladığı fiyat politikası nedeniyle birçok hayati ilacın bulunamadığını da dile getirdi. “Şu an ilaç pazarının %52’si ithal olup, 38-39 TL olan euro, Türkiye’de 21,5 TL olarak belirleniyor. Bu durum insanları kapı kapı ilaç aramaya itiyor.” sözleriyle ithal ilaç krizi üzerine dikkat çekti.
“Yeni bir anlaşma sağlanmadı”
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile eczacılar arasında her yıl yapılan sözleşmenin süresinin sona erdiğini ancak yeni bir anlaşmanın henüz sağlanamadığını belirten Sayılkan, mevcut şartların eczacılar açısından sürdürülebilir olmadığını ifade etti. “SGK ile sorunlar yaşıyoruz. Ekim ayında sona eren anlaşma üzerinden dört ay geçmesine rağmen hâlâ imzalanmadı. Talebimiz neredeyse %50’sine karşılık bulamazken, mevcut protokol imzalanamaz durumda.” dedi.
Sayılkan, eczacıların ekonomik durumu ile ilgili, “Ülkenin ekonomik koşullarını biliyoruz, ama işimizi sadece kredi ile döndürme çabası içinde kalıyoruz. Türkiye’deki eczacıların yarısı son zamanlarda ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya.” şeklinde konuştu.
“Muayene ücretleri üzerimizden tahsil ediliyor”
Hastanelerde muayenehane ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsil edilmesiyle ilgili düşüncelerini paylaşan Sayılkan, “2005 yılında ilk anlaşma yapıldığında muayene ücreti 90 kuruşken, şu anda bu rakamlar %540’lik orana çıktığını” dile getirdi. Ayrıca, eczacı oldukları için kredi kartıyla yapılan muayene tahsilatlarının ek mali yük getirdiğine de dikkat çekti.
“İşin ucu eczane çalışanlarına dokunuyor”
Eczane çalışanlarının da bu ekonomik süreçten olumsuz şekilde etkilendiğini ifade eden Sayılkan, “Eczanede çalışan sayısı azalmaktadır. Yanında büyüdüğünüz, evlat gibi gördüğünüz çalışanlarla vedalaşmak kolay değil.” dedi.