Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, Anadolu Ajansı’na (AA) verdiği demeçte, bölgeden 2023 yılının ilk dört ayında toplam 6 bin 681 ton su ürünü ihraç edildiğini açıkladı. Bu ihracattan elde edilen gelir ise 47 milyon 838 bin 975 dolar olarak kaydedildi.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Kobya, Doğu Karadeniz Bölgesi’nden bu dört ay içinde toplam 21 ülkeye su ürünü dış satımı yapıldığını belirtti. İhracatın büyük bir kısmının yapıldığı ülkeler arasında Rusya Federasyonu, Japonya ve ABD öne çıkıyor. Özellikle Rusya Federasyonu’na gerçekleştirilen ihracatın değeri 25 milyon 807 bin 448 dolar olarak bildirildi. Japonya için bu rakam 6 milyon 422 bin 175 dolar, ABD için ise 6 milyon 381 bin 527 dolar olarak kaydedildi. Bunun yanı sıra, Hollanda, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Yunanistan ve Endonezya gibi ülkeler de su ürünleri ihracatında önemli pazarlar arasında yer aldı.
Kobya, yapılan ihracatın %80’inin Trabzon ilinden gerçekleştirildiğini vurguladı. Trabzon’dan, bu süreçte toplam 5 bin 205 ton su ürünü ihraç edildiği ve buradan elde edilen kazancın 38 milyon 315 bin 746 dolar olduğu bilgisini aktardı. Bu anlamda, Rusya Federasyonu, ABD ve Japonya, Trabzon’dan en fazla su ürünü ihraç edilen ülkeler arasında ilk üç sırayı aldı.
Su ürünlerinin bölge ve özellikle Trabzon şehri için önemli bir ihraç kalemi olduğunu belirten Kobya, bu alandaki ihracat beklentilerinin her zaman yüksek olduğunun altını çizdi. Doğu Karadeniz’in zengin deniz ürünleri çeşitliliği ve kaliteli üretim imkânları, bölge ekonomisi açısından önemli fırsatlar sunmaya devam ediyor.